Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Prosty wywar warzywny

5.0
(39)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na podstawowy wywar warzywny, które jest bazą zup i sosów. Do jego przygotowania będziesz potrzebować warzywa korzeniowe i przyprawy. 

Składniki:

Bulion warzywny:

marchewka
3 sztuki
seler naciowy
1 łodyga
liście kapusty
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
por
1 sztuka
seler korzeniowy
1/4 sztuki
korzeń pietruszki
3 sztuki
natka pietruszki
1 gałązka
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
woda zimna
3 litry
grzyby suszone
50 (opcjonalnie) gramów

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku
2 szczypty
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty wywar warzywny

Przepis na bulion warzywny warto zawsze mieć pod ręką. Warto przygotować większą ilość wywaru warzywnego, poporcjować i zamrozić. Wtedy możesz wywar warzywny wykorzystać, kiedy go potrzebujesz, bez potrzeby gotowania. 

1. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki (warzywa i przyprawy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Żeby wywar był bardziej aromatyczny można dodać leśne grzyby suszone.

3. Porcje bulionu można zamrozić i wykorzystywać do zup i sosów.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak