Prosty wywar warzywny

Prosty wywar warzywny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na podstawowy wywar warzywny, które jest bazą zup i sosów. Do jego przygotowania będziesz potrzebować warzywa korzeniowe i przyprawy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion warzywny:

  • marchewka

    3 sztuki
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • liście kapusty

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • por

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • woda zimna

    3 litry
  • grzyby suszone

    50 (opcjonalnie) gramów

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    2 szczypty
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Prosty wywar warzywny

Przepis na bulion warzywny warto zawsze mieć pod ręką. Warto przygotować większą ilość wywaru warzywnego, poporcjować i zamrozić. Wtedy możesz wywar warzywny wykorzystać, kiedy go potrzebujesz, bez potrzeby gotowania. 

1. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Przygotowujemy bulion warzywny. Wszystkie składniki (warzywa i przyprawy), umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Żeby wywar był bardziej aromatyczny można dodać leśne grzyby suszone.

3. Porcje bulionu można zamrozić i wykorzystywać do zup i sosów.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat