Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lasagne lub "lazania" to typowe danie kuchni włoskiej, które obok spaghetti bolognese zyskało ogromną popularność na całym świecie. W lasagne oprócz sosu bolońskiego bardzo istotnym elementem jest sos beszamelowy, który nadaje jej wyjątkowy smak. Sosu bolognese możemy użyć również do przygotowania greckiej musaki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos bolognese:

  • mięso mielone wołowe

    800 gramów
  • biała cebula

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • seler naciowy

    100 gramów
  • por

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • pomidory

    1 puszka
  • pomidory

    3 sztuki
  • wino czerwone wytrawne

    125 mililitrów
  • rosół

    250 mililitrów
  • panchetta

    175 gramów
  • mleko

    150 mililitrów
  • oregano

    1.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    2 łyżeczki
  • zioła kuchni włoskiej

    1 łyżeczka
  • sól morska z pieprzem

Beszamel:

  • masło 82%

    50 gramów
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • mleko

    400 mililitrów
  • woda

    150 mililitrów
  • gałka muszkatołowa cała

    1/3 sztuki
  • sól morska z pieprzem

Dodatkowo:

  • makaron lasagne

  • parmezan

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na nagrzanym oleju smażymy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 10 minut. Kiedy soki z mięsa wyparują dodajemy seler, marchew, por oraz panchettę i smażymy kolejne 10 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucamy pomidory świeże oraz z puszki, wino oraz mleko i dusimy całość ok. 1 godzinę. Po godzinie doprawiamy sos ziołami kuchni włoskiej, oregano oraz solą z pieprzem, dodajemy rosół i całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 godziny. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.

Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem oraz wodą i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, na którym układamy makaron, zalewamy 2-3 chochelkami sosu bolognese, tak żeby przykrył cały makaron i czynność powtarzamy ok. 2x lub do momentu aż pozostanie nam 1/3 sosu beszamelowego, którym zalewamy ostatnią warstwę lasagne, posypujemy parmezanem i odstawiamy na 10-15 minut, żeby makaron nasiąkł sosami.

Po tym czasie lasagnę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C, na opcji góra/dół przez 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat