Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

5.0
(109)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lasagne lub "lazania" to typowe danie kuchni włoskiej, które obok spaghetti bolognese zyskało ogromną popularność na całym świecie. W lasagne oprócz sosu bolońskiego bardzo istotnym elementem jest sos beszamelowy, który nadaje jej wyjątkowy smak. Sosu bolognese możemy użyć również do przygotowania greckiej musaki.

Składniki:

Sos bolognese:

mięso mielone wołowe 800 gramów
cebula biała 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
seler naciowy 100 gramów
por 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
pomidory 1 puszka
pomidory 3 sztuki
wino czerwone wytrawne 125 mililitrów
rosół 250 mililitrów
panchetta 175 gramów
mleko 150 mililitrów
oregano 1.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

Beszamel:

masło 82% 50 gramów
mąka pszenna 50 gramów
mleko 400 mililitrów
woda 150 mililitrów
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 sztuki
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku

Dodatkowo:

makaron lasagne
parmezan 50 gramów

Porada

Sos boloński z tego przepisu jest niezwykle esencjonalny i pełny smaków - zawdzięcza to powolnemu i długiemu gotowaniu. Spróbujcie!

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

Na nagrzanym oleju smażymy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 10 minut. Kiedy soki z mięsa wyparują dodajemy seler, marchew, por oraz panchettę i smażymy kolejne 10 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucamy pomidory świeże oraz z puszki, wino oraz mleko i dusimy całość ok. 1 godzinę. Po godzinie doprawiamy sos ziołami kuchni włoskiej, oregano oraz solą z pieprzem, dodajemy rosół i całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 godziny. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.

Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem oraz wodą i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, na którym układamy makaron, zalewamy 2-3 chochelkami sosu bolognese, tak żeby przykrył cały makaron i czynność powtarzamy ok. 2x lub do momentu aż pozostanie nam 1/3 sosu beszamelowego, którym zalewamy ostatnią warstwę lasagne, posypujemy parmezanem i odstawiamy na 10-15 minut, żeby makaron nasiąkł sosami.

Po tym czasie lasagnę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C, na opcji góra/dół przez 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak