Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

5.0
(111)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Lasagne lub "lazania" to typowe danie kuchni włoskiej, które obok spaghetti bolognese zyskało ogromną popularność na całym świecie. W lasagne oprócz sosu bolońskiego bardzo istotnym elementem jest sos beszamelowy, który nadaje jej wyjątkowy smak. Sosu bolognese możemy użyć również do przygotowania greckiej musaki.

Składniki:

Sos bolognese:

mięso mielone wołowe
800 gramów
cebula biała
2 sztuki
marchewki
2 sztuki
seler naciowy
100 gramów
por
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
olej
2 łyżki
pomidory
1 puszka
pomidory
3 sztuki
wino czerwone wytrawne
125 mililitrów
rosół
250 mililitrów
panchetta
175 gramów
mleko
150 mililitrów
oregano
1.5 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Sklep Prymat

Beszamel:

masło 82%
50 gramów
mąka pszenna
50 gramów
mleko
400 mililitrów
woda
150 mililitrów
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/3 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska z pieprzem Prymat w młynku
Sklep Prymat

Dodatkowo:

makaron lasagne
parmezan
50 gramów

Porada

Sos boloński z tego przepisu jest niezwykle esencjonalny i pełny smaków - zawdzięcza to powolnemu i długiemu gotowaniu. Spróbujcie!

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

Na nagrzanym oleju smażymy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 10 minut. Kiedy soki z mięsa wyparują dodajemy seler, marchew, por oraz panchettę i smażymy kolejne 10 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucamy pomidory świeże oraz z puszki, wino oraz mleko i dusimy całość ok. 1 godzinę. Po godzinie doprawiamy sos ziołami kuchni włoskiej, oregano oraz solą z pieprzem, dodajemy rosół i całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 godziny. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.

Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem oraz wodą i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, na którym układamy makaron, zalewamy 2-3 chochelkami sosu bolognese, tak żeby przykrył cały makaron i czynność powtarzamy ok. 2x lub do momentu aż pozostanie nam 1/3 sosu beszamelowego, którym zalewamy ostatnią warstwę lasagne, posypujemy parmezanem i odstawiamy na 10-15 minut, żeby makaron nasiąkł sosami.

Po tym czasie lasagnę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C, na opcji góra/dół przez 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak