Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lasagne lub "lazania" to typowe danie kuchni włoskiej, które obok spaghetti bolognese zyskało ogromną popularność na całym świecie. W lasagne oprócz sosu bolońskiego bardzo istotnym elementem jest sos beszamelowy, który nadaje jej wyjątkowy smak. Sosu bolognese możemy użyć również do przygotowania greckiej musaki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos bolognese:

  • mięso mielone wołowe

    800 gramów
  • biała cebula

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • seler naciowy

    100 gramów
  • por

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • pomidory

    1 puszka
  • pomidory

    3 sztuki
  • wino czerwone wytrawne

    125 mililitrów
  • rosół

    250 mililitrów
  • panchetta

    175 gramów
  • mleko

    150 mililitrów
  • oregano

    1.5 łyżeczki
  • papryka słodka

    2 łyżeczki
  • zioła kuchni włoskiej

    1 łyżeczka
  • sól morska z pieprzem

Beszamel:

  • masło 82%

    50 gramów
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • mleko

    400 mililitrów
  • woda

    150 mililitrów
  • gałka muszkatołowa cała

    1/3 sztuki
  • sól morska z pieprzem

Dodatkowo:

  • makaron lasagne

  • parmezan

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na nagrzanym oleju smażymy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 10 minut. Kiedy soki z mięsa wyparują dodajemy seler, marchew, por oraz panchettę i smażymy kolejne 10 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucamy pomidory świeże oraz z puszki, wino oraz mleko i dusimy całość ok. 1 godzinę. Po godzinie doprawiamy sos ziołami kuchni włoskiej, oregano oraz solą z pieprzem, dodajemy rosół i całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 godziny. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.

Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem oraz wodą i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, na którym układamy makaron, zalewamy 2-3 chochelkami sosu bolognese, tak żeby przykrył cały makaron i czynność powtarzamy ok. 2x lub do momentu aż pozostanie nam 1/3 sosu beszamelowego, którym zalewamy ostatnią warstwę lasagne, posypujemy parmezanem i odstawiamy na 10-15 minut, żeby makaron nasiąkł sosami.

Po tym czasie lasagnę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C, na opcji góra/dół przez 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat