Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą
Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 4-5 minut.Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Bakłażan myjemy osuszamy kroimy w plastry solimy z obu stron i odkładamy na 30min.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni z dwóch stron. Tak przygotowany bakłażan układamy na ziemniakach.
Kiełbasę kroimy w plastry i układamy na górę zapiekanki.
Czosnek siekamy smażymy chwilę na oleju .Do miski wbijamy jajka dodajemy pokrojoną pietruszkę śmietanę sól pieprz czosnek
wszystko wymieszać na jednolitą masę i zalać zapiekankę. Górę posypujemy według uznania serem i pieprzem świeżo mielonym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do momentu aż jajka się zetną około 25- 30 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia.
SMACZNEGO