Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki
4 szt. -
czosnek
2 ząbki -
prawdziwki
1 garść (suszone) -
wywar warzywny
2 l (marchew,seler,pietruszka,por) -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt. -
ziele angielskie
4 ziarna -
majeranek
2 łyżki -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
6 ziaren -
natka pietruszki
3 łyżki (siekana) -
sok z cytryny
3 łyżki
Sposób przygotowania
Grzyby płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby, gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy do miękkości przez około 1 godzinę w temperaturze 190˚. Rozwijamy z folii, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki. dodajemy starte buraki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu przez około 3−4 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Wywar warzywny cedzimy (najlepiej odczekać jeden dzień, jeśli mamy czas, wówczas barszcz będzie bardziej intensywny) i łączymy z wywarem z grzybów.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się