Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik pomidorowy z grillowaną makrelą i pesto
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy pomidory do blendera, dodajemy ½ soku, koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystko na gładką masę. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Pesto bazyliowe łączymy z ½ soku pomarańczowego- jeśli jest potrzeba doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowaną makrelę przekładamy na rozgrzany grill lub patelnie grillową i grillujemy około 2-4 minut z każdej strony. Rybę przekładamy na deskę.
Chłodnik nalewamy do 4 miseczek, na każdą porcję kładziemy porcję pesto bazyliowego a na to kawałek grillowanej makreli, dekorujemy listkami bazylii i serwujemy.
Smacznego.