Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23
Zupa krem:
1. Pomidorów nie obieramy ze skóry, przekrajamy na połówki. Również na połówki kroimy cebule.
2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy połówki pomidorów skórką do dołu, cebulę i czosnek. Skrapiamy całość łyżką oliwy, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Pod koniec czasu pieczenia, przygotowujemy grzanki.
3. Gdy pomidory się upieką, w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Przekładamy upieczone pomidory, cebulę i czosnek. Całość mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej i łączymy wszystkie składniki.
4. Po ok. 2-3 minutach gotowania dolewamy bulion warzywny. Mieszamy składniki i gotujemy jeszcze kilka minut.
5. Zupę blendujemy na gładki krem, pod koniec dodając masło.
Grzanki:
1. Bagietkę kroimy na kawałki. Rozgniatamy i drobno siekamy czosnek. Następnie solimy go i rozgniatamy końcówką noża, a na koniec dodajemy chili pieprz cayenne.
2. Na grzanki nakładamy przyprawiony czosnek i ser w plasterkach. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
3. Grzanki podgrzewamy na suchej patelni z przykrywką.
Sposób podania:
Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do głębokiego talerza, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy bazylią. Podajemy z ciepłymi grzankami.