Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma to jak prawdziwa pomidorówka! Wypróbujcie przepisu Doradcy Smaku na zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem aromatycznych serowych grzanek z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii, które będą tworzyły wspaniały duet! 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa krem:

  • pomidory

    1 kilogram
  • cebula biała

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • masło

    1 łyżka

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • ser gouda

    100 gramów

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

Do dekoracji:

  • orzeszki piniowe prażone

    3 łyżki
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23

Zupa krem:

1. Pomidorów nie obieramy ze skóry, przekrajamy na połówki. Również na połówki kroimy cebule.

2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy połówki pomidorów skórką do dołu, cebulę i czosnek. Skrapiamy całość łyżką oliwy, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Pod koniec czasu pieczenia, przygotowujemy grzanki.

3. Gdy pomidory się upieką, w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Przekładamy upieczone pomidory, cebulę i czosnek. Całość mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej i łączymy wszystkie składniki.

4. Po ok. 2-3 minutach gotowania dolewamy bulion warzywny. Mieszamy składniki i gotujemy jeszcze kilka minut.

5. Zupę blendujemy na gładki krem, pod koniec dodając masło.

6. Po zagotowaniu całość miksujemy na jednolity krem, dodając masło i pod koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

 

Grzanki:

1. Bagietkę kroimy na kawałki. Rozgniatamy i drobno siekamy czosnek. Następnie solimy go i rozgniatamy końcówką noża, a na koniec dodajemy chili pieprz cayenne.

2. Na grzanki nakładamy przyprawiony czosnek i ser w plasterkach. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

3. Grzanki podgrzewamy na suchej patelni z przykrywką.

 

Sposób podania:

Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do głębokiego talerza, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy bazylią. Podajemy z ciepłymi grzankami.    

Doradca Smaku
Krem z pomidorów możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Podpieczenie w piekarniku pomidorów, cebuli i ząbków czosnku, sprawi, żę nasza zupa będzie pełna aromatu. Lub: Jeśli zupa po zmiksowaniu jest zbyt kwaśna, możemy dodać nieco cukru, bądź łyżeczkę miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat