Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(79)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie ma to jak prawdziwa pomidorówka! Wypróbujcie przepisu Doradcy Smaku na zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem aromatycznych serowych grzanek z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii, które będą tworzyły wspaniały duet! 

Składniki:

Zupa krem:

pomidory
1 kilogram
cebula biała
2 sztuki
ząbki czosnku
4 sztuki
oliwa
3 łyżki
przecier pomidorowy
2 łyżki
bulion warzywny
1/2 litra
masło
1 łyżka

Grzanki:

bagietka
1 sztuka
ząbki czosnku
2 sztuki
ser gouda
100 gramów

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji:

orzeszki piniowe prażone
3 łyżki
bazylia świeża

Porada

Krem z pomidorów możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Podpieczenie w piekarniku pomidorów, cebuli i ząbków czosnku, sprawi, żę nasza zupa będzie pełna aromatu. Lub: Jeśli zupa po zmiksowaniu jest zbyt kwaśna, możemy dodać nieco cukru, bądź łyżeczkę miodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23

Zupa krem:

1. Pomidorów nie obieramy ze skóry, przekrajamy na połówki. Również na połówki kroimy cebule.

2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy połówki pomidorów skórką do dołu, cebulę i czosnek. Skrapiamy całość łyżką oliwy, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Pod koniec czasu pieczenia, przygotowujemy grzanki.

3. Gdy pomidory się upieką, w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Przekładamy upieczone pomidory, cebulę i czosnek. Całość mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej i łączymy wszystkie składniki.

4. Po ok. 2-3 minutach gotowania dolewamy bulion warzywny. Mieszamy składniki i gotujemy jeszcze kilka minut.

5. Zupę blendujemy na gładki krem, pod koniec dodając masło.

 

Grzanki:

1. Bagietkę kroimy na kawałki. Rozgniatamy i drobno siekamy czosnek. Następnie solimy go i rozgniatamy końcówką noża, a na koniec dodajemy chili pieprz cayenne.

2. Na grzanki nakładamy przyprawiony czosnek i ser w plasterkach. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

3. Grzanki podgrzewamy na suchej patelni z przykrywką.

 

Sposób podania:

Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do głębokiego talerza, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy bazylią. Podajemy z ciepłymi grzankami.    

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

An 16.07.2024 06:58
W opisie jest zdanie, że dodajemy śmietanę. W składnikach jej nie ma. Jaka Śmietana i ile?
Doradca Smaku 17.07.2024 08:53
Pod koniec blendowania dodajemy masło, nie dodajemy śmietany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak