odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Zupa z pieczonych pomidorów, odc. 23

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma to jak prawdziwa pomidorówka! Wypróbujcie przepisu Doradcy Smaku na zupę z pieczonych pomidorów z dodatkiem aromatycznych serowych grzanek z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii, które będą tworzyły wspaniały duet! 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa krem:

  • pomidory

    1 kilogram
  • cebula biała

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • masło

    1 łyżka

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • ser gouda

    100 gramów

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

Do dekoracji:

  • orzeszki piniowe prażone

    3 łyżki
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa krem:

 1. Pomidorów nie obieramy ze skóry, przekrajamy na połówki. Również na połówki kroimy cebule.

2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy połówki pomidorów skórką do dołu, cebulę i czosnek. Skrapiamy całość łyżką oliwy, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Pod koniec czasu pieczenia, przygotowujemy grzanki.

3. Gdy pomidory się upieką, w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Przekładamy upieczone pomidory, cebulę i czosnek. Całość mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej i łączymy wszystkie składniki.

4. Po ok. 2-3 minutach gotowania dolewamy bulion warzywny. Mieszamy składniki i gotujemy jeszcze kilka minut.

5. Zupę blendujemy na gładki krem, pod koniec dodając masło.

 

Grzanki:

1. Bagietkę kroimy na kawałki. Rozgniatamy i drobno siekamy czosnek. Następnie solimy go i rozgniatamy końcówką noża, a na koniec dodajemy chili pieprz cayenne.

2. Na grzanki nakładamy przyprawiony czosnek i ser w plasterkach. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

3. Grzanki podgrzewamy na suchej patelni z przykrywką.

6. Po zagotowaniu całość miksujemy na jednolity krem, dodając masło i pod koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

 

Sposób podania:

Tak przygotowaną zupę krem wlewamy do głębokiego talerza, posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy bazylią. Podajemy z ciepłymi grzankami.    

Doradca Smaku
Krem z pomidorów możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Podpieczenie w piekarniku pomidorów, cebuli i ząbków czosnku, sprawi, żę nasza zupa będzie pełna aromatu. Lub: Jeśli zupa po zmiksowaniu jest zbyt kwaśna, możemy dodać nieco cukru, bądź łyżeczkę miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat