Przepis i sposób przygotowania na: Wietnamska zupa rybna z sajgonkami wg Piotra Ogińskiego
Zupa rybna:
Do wywaru dodajemy bonito, sos sojowy, rybny, koncentrat pomidorowy, imbir, pomidory oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez ok .1 godzinę.
W gotującej się zupie gotujemy krewetki przez ok. 4 minuty, po czym wyciągamy je i studzimy.
Sajgonki:
Papier ryżowy moczymy, układamy składniki, polewamy sosem i zawijamy sajgonki, tak jak jest to pokazane na filmie.
Do ugotowanej zupy dodajemy grzyby shimeji, które blanszujemy przez minutę, po czym zupę wykładamy z makaronem ryżowym, szpinakiem, smażonym tofu, zieloną cebulką, krewetkami, limonką, miętą, kolendrą oraz sajgonkami na osobnym talerzyku ze słodkim sosem chili.
Tu zobaczysz przepis, jak zrobić pyszne smażone tofu: https://youtu.be/u096X2OlfHg
A jeśli lubisz azjatyckie zupy, to zobacz też koniecznie ten przepis na zupę won ton.