Wietnamska zupa rybna z sajgonkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, rozgrzewająca wietnamska zupa rybna - a do niej sajgonki z warzywami i krewetkami. A jeśli lubisz azjatyckie zupy, to zobacz także ten przepis na zupę won ton.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa rybna:

  • wywar rybny

    800 mililitrów
  • płatki bonito

    80 gramów
  • imbir starty

    5 gramów
  • goździki

    8 sztuk
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
  • anyż

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • pomidory

    2 sztuki
  • sos rybny

    30 mililitrów
  • sos sojowy

    30 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • krewetki

    12 sztuk
  • grzyby shimeji

    100 gramów

Sajgonki:

  • papier ryżowy

    4 sztuki
  • krewetki

    12 sztuk
  • sałata rzymska

    kilka liści
  • marchew

    garść
  • natka kolendry

    garść
  • sos nuoc cham

    kilka łyżeczek

Dodatki:

  • makaron ryżowy

    240 gramów
  • szpinak baby

    1 garść
  • limonka

    1 sztuka
  • smażone tofu

    kilka kostek
  • mięta liście

    kilka sztuk
  • zielona cebulka

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zupa rybna:

Do wywaru dodajemy bonito, sos sojowy, rybny, koncentrat pomidorowy, imbir, pomidory oraz przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez ok .1 godzinę.

W gotującej się zupie gotujemy krewetki przez ok. 4 minuty, po czym wyciągamy je i studzimy.

Sajgonki:

Papier ryżowy moczymy, układamy składniki, polewamy sosem i zawijamy sajgonki, tak jak jest to pokazane na filmie.

Do ugotowanej zupy dodajemy grzyby shimeji, które blanszujemy przez minutę, po czym zupę wykładamy z makaronem ryżowym, szpinakiem, smażonym tofu, zieloną cebulką, krewetkami, limonką, miętą, kolendrą oraz sajgonkami na osobnym talerzyku ze słodkim sosem chili.

Tu zobaczysz przepis, jak zrobić pyszne smażone tofu: https://youtu.be/u096X2OlfHg

A jeśli lubisz azjatyckie zupy, to zobacz też koniecznie ten przepis na zupę won ton.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat