Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Zupa rybna z papryką, odc. 27

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(52)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na zupę rybną z papryką, która pochodzi z kuchni węgierskiej. Ta gęsta zupa zawiera czosnek, paprykę, pomidory i kawałki filetu z karpia. Możecie ją podać ją z pachnącymi i chrupiącymi grzankami.

Składniki:

Na zupę:

czosnek 2 ząbki
szalotka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
olej rzepakowy 50 mililitrów
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
passata pomidorowa 500 mililitrów
masło 2 łyżki
bagietka 1/2 sztuki
filet z karpia 1 sztuka
wywar (szczegóły w przepisie) 1 litr

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
Natka pietruszki suszona Prymat

Porada

Krojąc rybę wzdłuż przecinamy ości, które mogły nie zostać do końca oczyszczone.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa rybna z papryką, odc. 27

Wywar:

(Zamiast filetu z karpia można użyć filetu z sandacza).

Na 1 l wywaru: 1 porcja karpia, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 2 godziny.

Zupa:

Czosnek kroimy w plastry, szalotkę i paprykę kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i podsmażamy pokrojone warzywa, mieszając. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Dodajemy przecier pomidorowy, passatę pomidorową i mieszamy. Czysty wywar rybny wlewamy do garnka i mieszamy. Do miski wkładamy masło, rozdrabniamy je widelcem, doprawiamy suszonymi pomidorami i ucieramy za pomocą widelca.

Bagietkę kroimy na 4 kromki i smarujemy je masłem z suszonymi pomidorami. Kromki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut (do złocistego koloru). Po upływie tego czasu wyciągamy grzanki z piekarnika

Z filetu karpia odcinamy skórę. Kroimy wzdłuż, następnie w kostkę. Rybę dodajemy do gotującego się wywaru i mieszamy. Doprawiamy solą z chili i liofilizowaną pietruszką, gotujemy przez około 30–40 minut. Na talerz nalewamy zupę. Na bokach talerza układamy grzanki.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak