Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa rybna z papryką, odc. 27
Wywar:
(Zamiast filetu z karpia można użyć filetu z sandacza).
Na 1 l wywaru: 1 porcja karpia, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 2 godziny.
Zupa:
Czosnek kroimy w plastry, szalotkę i paprykę kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i podsmażamy pokrojone warzywa, mieszając. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Dodajemy przecier pomidorowy, passatę pomidorową i mieszamy. Czysty wywar rybny wlewamy do garnka i mieszamy. Do miski wkładamy masło, rozdrabniamy je widelcem, doprawiamy suszonymi pomidorami i ucieramy za pomocą widelca.
Bagietkę kroimy na 4 kromki i smarujemy je masłem z suszonymi pomidorami. Kromki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut (do złocistego koloru). Po upływie tego czasu wyciągamy grzanki z piekarnika
Z filetu karpia odcinamy skórę. Kroimy wzdłuż, następnie w kostkę. Rybę dodajemy do gotującego się wywaru i mieszamy. Doprawiamy solą z chili i liofilizowaną pietruszką, gotujemy przez około 30–40 minut. Na talerz nalewamy zupę. Na bokach talerza układamy grzanki.