Doradca Smaku X: Zupa rybna z papryką, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Zupa rybna z papryką, odc. 27

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na zupę rybną z papryką, która pochodzi z kuchni węgierskiej. Ta gęsta zupa zawiera czosnek, paprykę, pomidory i kawałki filetu z karpia. Możecie ją podać ją z pachnącymi i chrupiącymi grzankami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • czosnek

    2 ząbki
  • szalotka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżeczki
  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • bagietka

    1/2 sztuki
  • filet z karpia

    1 sztuka
  • wywar (szczegóły w przepisie)

    1 litr

Do smaku:

  • pieprz cytrynowy

  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

  • chili z solą morską

  • natka pietruszki Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wywar:

(Zamiast filetu z karpia można użyć filetu z sandacza).

Na 1 l wywaru: 1 porcja karpia, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 2 godziny.

Zupa:

Czosnek kroimy w plastry, szalotkę i paprykę kroimy w kostkę. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i podsmażamy pokrojone warzywa, mieszając. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Dodajemy przecier pomidorowy, passatę pomidorową i mieszamy. Czysty wywar rybny wlewamy do garnka i mieszamy. Do miski wkładamy masło, rozdrabniamy je widelcem, doprawiamy suszonymi pomidorami i ucieramy za pomocą widelca.

Bagietkę kroimy na 4 kromki i smarujemy je masłem z suszonymi pomidorami. Kromki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut (do złocistego koloru). Po upływie tego czasu wyciągamy grzanki z piekarnika

Z filetu karpia odcinamy skórę. Kroimy wzdłuż, następnie w kostkę. Rybę dodajemy do gotującego się wywaru i mieszamy. Doprawiamy solą z chili i liofilizowaną pietruszką, gotujemy przez około 30–40 minut. Na talerz nalewamy zupę. Na bokach talerza układamy grzanki.

 

Doradca Smaku
Krojąc rybę wzdłuż przecinamy ości, które mogły nie zostać do końca oczyszczone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat