Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Solianka wg Piotra Ogińskiego

5.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, gęsta, bo z mięsem i kapustą, solianka. Ta rosyjska zupa łączy w sobie słodki smak mięs i warzyw oraz kwaskowość ogórków kiszonych - dlatego jest taka pyszna. Polecam ten przepis na obiad!

Składniki:

Na zupę:

olej 2 łyżki
boczek surowy wędzony 50 gramów
cebula 1 sztuka
seler naciowy 50 gramów
kapusta biała 50 gramów
por 50 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
masło 80 gramów
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
ogórki kiszone 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
marchew 1 sztuka
sok z ogórków kiszonych 250 mililitrów
bulion 400 mililitrów
mięso wołowe z rosołu 80 gramów
kiełbasa 100 gramów
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Koperek suszony Prymat 2 łyżeczki
natka pietruszki do posypania
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

śmietana
natka pietruszki
chleb

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Solianka wg Piotra Ogińskiego

Do garnka wlewamy olej, na którym smażymy boczek wraz z cebulą przez 3-4 minuty.
Po tym czasie dodajemy seler, kapustę, pora, marchew oraz liście laurowe i ziele angielskie, całość smażymy jeszcze 2 minuty.

W tym czasie trzemy ogórki kiszone na tarce z dużymi oczkami, po czym dodajemy do garnka wraz z masłem, papryką oraz koncentratem. Całość smażymy na małym gazie przez minutę,cały czas mieszając drewnianą łyżką, tak by wyczyścić dno garnka, po czym zupę zalewamy wodą z ogórków kiszonych, bulionem i gotujemy przez 20 minut.

Do ugotowanej zupy dodajemy kiełbasę, mięso z bulionu, pietruszkę, doprawiamy koperkiem, pieprzem czosnkowym oraz solą.

Zupę mieszamy i wykładamy na talerz, ozdabiając kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki. Podajemy z dobrej jakości, świeżym chlebem. Smacznego!

 

Jeśli kochacie treściwe zupy to koniecznie obejrzyjcie przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak