Co na obiad: Solianka wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, gęsta, bo z mięsem i kapustą, solianka. Ta rosyjska zupa łączy w sobie słodki smak mięs i warzyw oraz kwaskowość ogórków kiszonych - dlatego jest taka pyszna. Polecam ten przepis na obiad!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • olej

    2 łyżki
  • boczek surowy wędzony

    50 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • seler naciowy

    50 gramów
  • kapusta biała

    50 gramów
  • por

    50 gramów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5-6 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • masło

    80 gramów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • ogórki kiszone

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • marchew

    1 sztuka
  • sok z ogórków kiszonych

    250 mililitrów
  • bulion

    400 mililitrów
  • mięso wołowe z rosołu

    80 gramów
  • kiełbasa

    100 gramów
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Koperek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    do posypania
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Dodatki:

  • śmietana

  • natka pietruszki

  • chleb

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy olej, na którym smażymy boczek wraz z cebulą przez 3-4 minuty.
Po tym czasie dodajemy seler, kapustę, pora, marchew oraz liście laurowe i ziele angielskie, całość smażymy jeszcze 2 minuty.

W tym czasie trzemy ogórki kiszone na tarce z dużymi oczkami, po czym dodajemy do garnka wraz z masłem, papryką oraz koncentratem. Całość smażymy na małym gazie przez minutę,cały czas mieszając drewnianą łyżką, tak by wyczyścić dno garnka, po czym zupę zalewamy wodą z ogórków kiszonych, bulionem i gotujemy przez 20 minut.

Do ugotowanej zupy dodajemy kiełbasę, mięso z bulionu, pietruszkę, doprawiamy koperkiem, pieprzem czosnkowym oraz solą.

Zupę mieszamy i wykładamy na talerz, ozdabiając kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki. Podajemy z dobrej jakości, świeżym chlebem. Smacznego!

 

Jeśli kochacie treściwe zupy to koniecznie obejrzyjcie przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat