Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zupę:
-
olej
2 łyżki -
boczek surowy wędzony
50 gramów -
cebula
1 sztuka -
seler naciowy
50 gramów -
kapusta biała
50 gramów -
por
50 gramów -
Liść laurowy suszony Prymat
5-6 sztuk -
Ziele angielskie całe Prymat
5 sztuk -
masło
80 gramów -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
ogórki kiszone
3 sztuki -
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki -
marchew
1 sztuka -
sok z ogórków kiszonych
250 mililitrów -
bulion
400 mililitrów -
mięso wołowe z rosołu
80 gramów -
kiełbasa
100 gramów -
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
Koperek suszony Prymat
2 łyżeczki -
natka pietruszki
do posypania -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Dodatki:
-
śmietana
-
natka pietruszki
-
chleb
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy olej, na którym smażymy boczek wraz z cebulą przez 3-4 minuty.
Po tym czasie dodajemy seler, kapustę, pora, marchew oraz liście laurowe i ziele angielskie, całość smażymy jeszcze 2 minuty.
W tym czasie trzemy ogórki kiszone na tarce z dużymi oczkami, po czym dodajemy do garnka wraz z masłem, papryką oraz koncentratem. Całość smażymy na małym gazie przez minutę,cały czas mieszając drewnianą łyżką, tak by wyczyścić dno garnka, po czym zupę zalewamy wodą z ogórków kiszonych, bulionem i gotujemy przez 20 minut.
Do ugotowanej zupy dodajemy kiełbasę, mięso z bulionu, pietruszkę, doprawiamy koperkiem, pieprzem czosnkowym oraz solą.
Zupę mieszamy i wykładamy na talerz, ozdabiając kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki. Podajemy z dobrej jakości, świeżym chlebem. Smacznego!
Jeśli kochacie treściwe zupy to koniecznie obejrzyjcie przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się