Doradca Smaku VIII: Krem z cieciorki z rodzynkami, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Krem z cieciorki z rodzynkami, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • duża cebula

  • ząbki czosnku

    2
  • pomidory

    2 duże
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • cieciorka konserwowa

    (tyle gram, ile ważą pomidory)
  • wywar warzywny

    500 ml
  • miód

    3 łyżki
  • rodzynki

    1 garść
  • migdały prażone

    1 garść

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz

  • przyprawa curry

  • ziele angielskie całe

  • kminek mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Krem z cieciorki z rodzynkami, odc. 10 foto
Obraną cebulę, czosnek i pomidory kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
Do dużego garnka wlewamy oliwę, przekładamy pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i pomidory, doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Dodajemy połowę natki pietruszki i cieciorkę, doprawiamy curry. Całość zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez 15−20 minut. Jeśli chcemy, żeby zupa była gęstsza możemy dodać mniej wywaru.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Krem z cieciorki z rodzynkami, odc. 10 foto
Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy rodzynki, doprawiamy kminkiem mielonym. Mieszamy i dodajemy prażone płatki migdałów. Podsmażamy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy pozostałą częścią natki pietruszki i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Krem z cieciorki z rodzynkami, odc. 10 foto
Zupę blendujemy i wykładamy na talerze. Posypujemy podsmażonymi rodzynkami z migdałami.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.03.2018 22:38
Wygląda bardzo apetycznie i na pewno tak smakuje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat