Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Naleśniki gryczane
-
mąka gryczana
200 gramów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
woda
500-600 mililitrów -
oliwa
20 mililitrów -
jajko
1 sztuka
Masło ziołowe
-
masło
100 gramów -
szczypiorek
1 łyżka -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Estragon suszony Prymat
2 łyżeczki
Dodatki (na 1 osobę)
-
jajko
1 sztuka -
masło ziołowe
2 łyżeczki -
szynka
1-2 plastry -
ser żółty starty
10 gramów -
szczypiorek
doozdobienia -
pesto
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego
1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, olej oraz stopniowo wlewamy ciepłą wodę (ok 35-40 stopni) i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki.
2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
3. W międzyczasie przechodzimy do przygotowania masła ziołowego. W miseczce za pomocą łyżki łączymy ze sobą szczypiorek, tymianek, estragon oraz masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.
4. Kiedy wszystko jest gotowe przechodzimy do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie masę na naleśniki i okrężnym ruchem patelni tworzymy naleśnika, tak jak jest to pokazane na filmie i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
5. Kiedy naleśniki są gotowe, przerzucamy naleśnika z powrotem na patelnię, smarujemy go łyżeczką masła, zmniejszamy ogień do minimum, na środek naleśnika wykładamy ser oraz szynkę tworząc w środku ,,gniazdo'', do którego wbijamy jajko, na które dajemy łyżeczkę masła.
6. W momencie kiedy ser zacznie się topić zawijamy rogi naleśnika, tak by w środku było widoczne jajko, całość przykrywamy i smażymy do momentu uzyskania stopnia wysmażenia jajka jakie lubimy.
Galettes Bretonnes podajemy z pesto oraz świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Jeśli kochasz francuską kuchnię, koniecznie sprawdź przepis na danie prosto z Nicei
Komentarze (0)