Przepis i sposób przygotowania na: Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego
1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, olej oraz stopniowo wlewamy ciepłą wodę (ok 35-40 stopni) i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki.
2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
3. W międzyczasie przechodzimy do przygotowania masła ziołowego. W miseczce za pomocą łyżki łączymy ze sobą szczypiorek, tymianek, estragon oraz masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.
4. Kiedy wszystko jest gotowe przechodzimy do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie masę na naleśniki i okrężnym ruchem patelni tworzymy naleśnika, tak jak jest to pokazane na filmie i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
5. Kiedy naleśniki są gotowe, przerzucamy naleśnika z powrotem na patelnię, smarujemy go łyżeczką masła, zmniejszamy ogień do minimum, na środek naleśnika wykładamy ser oraz szynkę tworząc w środku ,,gniazdo'', do którego wbijamy jajko, na które dajemy łyżeczkę masła.
6. W momencie kiedy ser zacznie się topić zawijamy rogi naleśnika, tak by w środku było widoczne jajko, całość przykrywamy i smażymy do momentu uzyskania stopnia wysmażenia jajka jakie lubimy.
Galettes Bretonnes podajemy z pesto oraz świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Jeśli kochasz francuską kuchnię, koniecznie sprawdź przepis na danie prosto z Nicei