Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj na śniadanie, obiad lub kolację (wybierzcie sami) tradycyjne francuskie naleśniki z mąki gryczanej, a skoro mąka gryczana to znaczy, że te naleśniki są bezglutenowe!

Składniki:

Naleśniki gryczane

mąka gryczana 200 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
woda 500-600 mililitrów
oliwa 20 mililitrów
jajko 1 sztuka

Masło ziołowe

masło 100 gramów
szczypiorek 1 łyżka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Estragon suszony Prymat 2 łyżeczki

Dodatki (na 1 osobę)

jajko 1 sztuka
masło ziołowe 2 łyżeczki
szynka 1-2 plastry
ser żółty starty 10 gramów
szczypiorek doozdobienia
pesto 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego

1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, olej oraz stopniowo wlewamy ciepłą wodę (ok 35-40 stopni) i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki.

2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

3. W międzyczasie przechodzimy do przygotowania masła ziołowego. W miseczce za pomocą łyżki łączymy ze sobą szczypiorek, tymianek, estragon oraz masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.

4. Kiedy wszystko jest gotowe przechodzimy do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie masę na naleśniki i okrężnym ruchem patelni tworzymy naleśnika, tak jak jest to pokazane na filmie i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

5. Kiedy naleśniki są gotowe, przerzucamy naleśnika z powrotem na patelnię, smarujemy go łyżeczką masła, zmniejszamy ogień do minimum, na środek naleśnika wykładamy ser oraz szynkę tworząc w środku ,,gniazdo'', do którego wbijamy jajko, na które dajemy łyżeczkę masła.

6. W momencie kiedy ser zacznie się topić zawijamy rogi naleśnika, tak by w środku było widoczne jajko, całość przykrywamy i smażymy do momentu uzyskania stopnia wysmażenia jajka jakie lubimy.

Galettes Bretonnes podajemy z pesto oraz świeżym szczypiorkiem.

Smacznego! 

 

Jeśli kochasz francuską kuchnię, koniecznie sprawdź przepis na danie prosto z Nicei

>> Socca wg Piotra Ogińskiego <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak