Galette bretonnes z jajkiem i szynką wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj na śniadanie, obiad lub kolację (wybierzcie sami) tradycyjne francuskie naleśniki z mąki gryczanej, a skoro mąka gryczana to znaczy, że te naleśniki są bezglutenowe!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki gryczane

  • mąka gryczana

    200 gramów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • woda

    500-600 mililitrów
  • oliwa

    20 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka

Masło ziołowe

  • masło

    100 gramów
  • szczypiorek

    1 łyżka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Estragon suszony Prymat

    2 łyżeczki

Dodatki (na 1 osobę)

  • jajko

    1 sztuka
  • masło ziołowe

    2 łyżeczki
  • szynka

    1-2 plastry
  • ser żółty starty

    10 gramów
  • szczypiorek

    doozdobienia
  • pesto

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, olej oraz stopniowo wlewamy ciepłą wodę (ok 35-40 stopni) i za pomocą trzepaczki rózgowej dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki.

2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

3. W międzyczasie przechodzimy do przygotowania masła ziołowego. W miseczce za pomocą łyżki łączymy ze sobą szczypiorek, tymianek, estragon oraz masło, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.

4. Kiedy wszystko jest gotowe przechodzimy do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie masę na naleśniki i okrężnym ruchem patelni tworzymy naleśnika, tak jak jest to pokazane na filmie i smażymy 2-3 minuty z każdej strony.

5. Kiedy naleśniki są gotowe, przerzucamy naleśnika z powrotem na patelnię, smarujemy go łyżeczką masła, zmniejszamy ogień do minimum, na środek naleśnika wykładamy ser oraz szynkę tworząc w środku ,,gniazdo'', do którego wbijamy jajko, na które dajemy łyżeczkę masła.

6. W momencie kiedy ser zacznie się topić zawijamy rogi naleśnika, tak by w środku było widoczne jajko, całość przykrywamy i smażymy do momentu uzyskania stopnia wysmażenia jajka jakie lubimy.

Galettes Bretonnes podajemy z pesto oraz świeżym szczypiorkiem.

Smacznego! 

 

Jeśli kochasz francuską kuchnię, koniecznie sprawdź przepis na danie prosto z Nicei

>> Socca wg Piotra Ogińskiego <<

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat