Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pindżur

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 8 sztuk
cukier 3 łyżki
sól i pieprz 1 do smaku
czosnek 1 główka
papryczka chili 1 sztuka
pomidory 1 i 1/2 kg
ocet jabłkowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pindżur

Kroki postępowania

1
Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam.
Krok 1 - Pindżur foto
2
Bakłażana, paprykę układam na blaszce i piekę 40 minut temp 180 stopni.
Krok 2 - Pindżur foto
3
Cebulę przesmażam na oleju.
Krok 3 - Pindżur foto
4
Paprykę po upieczeniu wkładam do worka foliowego , zawiązuję i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram paprykę ze skóry, to samo robię z bakłażanem. Pomidory kroję na cząstki i przesmażam w garnku. Przecieram przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek.
Krok 4 - Pindżur foto
5
Paprykę i bakłażana kroję na mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje.
Krok 5 - Pindżur foto
6
Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut.
Krok 6 - Pindżur foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.04.2017 07:58
ciekawy sosik :)
gosia56 28.04.2017 10:29
Super na pewno zrobię taki ;)
sezamek 28.04.2017 07:46
chyba wypróbuję
Bernadeta1 27.04.2017 19:47
super przepis
ben-ka 27.04.2017 17:30
Bardzo bym chciała spróbować.
kloruś 27.04.2017 16:17
chętnie bym skosztowała!
Mniam 27.04.2017 15:16
Pyszny sos, jak będą świeże warzywa to sobie zrobię :)
Franciszek 27.04.2017 14:33
dobry pomysł
anka1988 27.04.2017 13:25
uwielbiany przeze mnie do kiełbaski

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak