Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z marchwi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 3 szt. (średnie)
imbir starty 2 cm (świeży)
cytryna 1 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt.
sos sojowy 1 łyżka
ziarna sezamu 1 łyżka (opcjonalnie)

Porada

Surówka z marchwi najlepiej smakuje ze świeżym imbirem, jeśli go nie mamy, to śmiało można dodać mielony.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z marchwi

1. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki o długości 8 - 10 cm. Można krojenie zastąpić struganiem cieniutkich paseczków obieraczką do warzyw. Takie cieniutki plasterki szybciej połączą się z sosem.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
3. Świeży imbir zetrzeć na tarce.
4. Z cytryny wycisnąć sok.
5.. Miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej dokładnie wymieszać.
6.. Sosem polać pokrojoną marchewkę połączoną z imbirem i czosnkiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut by połączyła się z sosem.
7. Surówkę można posypać prażonym sezamem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 04.01.2017 15:18
Genialne połączenie smaków! Smakuje mi!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak