Doradca Smaku XI: Skrzydełka z sosem serowym, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Skrzydełka z sosem serowym, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Chrupiące i soczyste skrzydełka w pysznej marynacie z miodu i pomidorów pelati. To propozycja dania, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • biała cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    5 łyżek
  • ketchup

    7 łyżek
  • sos sojowy

    5-7 łyżeczek
  • pomidory pelati

    400 gramów
  • skrzydełka kurczaka

    7 sztuk
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • majonez

    1 łyżka
  • ser pleśniowy

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • szczypiorek

    3 szczypty
  • marchewka

    1 sztuka
  • marchew czerwona

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka

Do smaku

  • papryka wędzona

  • kmin rzymski

  • pieprz ognisty mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa ząbki czosnku rozgniatamy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy paprykę wędzoną słodką mieloną. Mieszamy. Wlewamy miód, ketchup, sos sojowy i pomidory pelati. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy kmin rzymski. Marynatę przelewamy do miski. Skrzydełka nacinamy, wkładamy do marynaty. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy mięso. Oblewamy marynatą, która podczas pieczenia skarmelizuje się. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

Do naczynia przekładamy majonez i wlewamy śmietanę. Wsypujemy ser pleśniowy. Wlewamy sok z cytryny dla zakwaszenia. Przyprawiamy pieprzem ognistym. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz starte na miazgę 2 ząbki czosnku.

Podanie:
Skrzydełka wykładamy na talerze, polewamy sosem z pieczenia. Dodatkowo podajemy sos serowy do maczania. Marchewki i ogórek kroimy w słupki, a następnie wkładamy do miseczki z sosem serowym.

Doradca Smaku
Aby skrzydełka nabrały więcej marynaty, nacinamy je. Sos zawsze kosztujemy z warzywem - dopiero wtedy możemy ocenić jego smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat