Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ząbki czosnku
4 sztuki -
cebula biała
1 sztuka -
olej rzepakowy
3 łyżki -
miód wielokwiatowy
5 łyżek -
ketchup
7 łyżek -
sos sojowy
5-7 łyżeczek -
pomidory pelati
400 gramów -
skrzydełka kurczaka
7 sztuk -
kwaśna śmietana
1 szklanka -
majonez
1 łyżka -
ser pleśniowy
5 łyżek -
sok z cytryny
3 łyżki -
szczypiorek
3 szczypty -
marchewka
1 sztuka -
marchew czerwona
1 sztuka -
ogórek
1 sztuka
Do smaku
-
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Pieprz ognisty mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Skrzydełka z sosem serowym, odc. 5
Dwa ząbki czosnku rozgniatamy i szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy paprykę wędzoną słodką mieloną. Mieszamy. Wlewamy miód, ketchup, sos sojowy i pomidory pelati. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy kmin rzymski. Marynatę przelewamy do miski. Skrzydełka nacinamy, wkładamy do marynaty. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy mięso. Oblewamy marynatą, która podczas pieczenia skarmelizuje się. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Do naczynia przekładamy majonez i wlewamy śmietanę. Wsypujemy ser pleśniowy. Wlewamy sok z cytryny dla zakwaszenia. Przyprawiamy pieprzem ognistym. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz starte na miazgę 2 ząbki czosnku.
Podanie:
Skrzydełka wykładamy na talerze, polewamy sosem z pieczenia. Dodatkowo podajemy sos serowy do maczania. Marchewki i ogórek kroimy w słupki, a następnie wkładamy do miseczki z sosem serowym.
Aby skrzydełka nabrały więcej marynaty, nacinamy je. Sos zawsze kosztujemy z warzywem - dopiero wtedy możemy ocenić jego smak.![]()
Komentarze (0)