Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz grillowany
Dorsz z grilla to smaczny, zdrowy posiłek. Nie ma nic lepszego niż świeża ryba, aromatyczne przyprawy i pyszny sos. W tym przepisie dorsz jest doprawiony pieprzem cytrynowym i tymiankiem i grillowany około 4 minut z każdej strony. Do dorsza podaj sos z masła, musztardy, śmietany i przypraw.
Kroki postępowania
Filety z dorsza pokroić na porcje, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Posypać ziołami i pieprzem.
Skropić sokiem z cytryny, posypać koperkiem, natką i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Przykryć folią spożywczą.
Odwrócić na drugą stronę i grillować 3-4 minuty.
Przygotować sos: masło roztopić i wystudzić, dodać musztardę i śmietanę wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, posypać koperkiem. Polać sosem gotową rybę.
Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką do drugiego dania.