Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami

Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    4x160 g

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • Grill - przyprawa ziołowa

    4 łyżki

Pozostałe:

  • pieczarki

    200 g
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • krem chrzanowy Smak

    4 łyżki
  • natka pietruszki

  • cytryna

  • sól morska

  • pieprz cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Filety z dorsza natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników: olej rzepakowy, musztarda, przyprawa do grilla ziołowa.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Pieczarki usmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor, dodać czosnek, doprawić do smaku pieprzem cytrynowym.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Suszone pomidory, kapary i pietruszkę posiekać i włożyć do miski. Dodać usmażone pieczarki i wszystko wymieszać.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Na czterech oddzielnych arkuszach folii aluminiowej smarujemy marynatę,
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
, na to układamy dorsza, którego smarujemy jeszcze marynatą.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Dodać ostudzone pieczarki i dokładnie zawinąć. Tak przygotowane dorsze grillować po 5 minut z każdej strony. Tak przygotowaną rybę możemy również upiec w piekarniku (15 minut w temperaturze 180°C).
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Aromatyczną rybę ułożyć na talerzach, delikatnie rozwinąć w folię
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 45: Grillowany filet z dorsza z pieczarkami, pomidorami i ziołami foto
Podawać z kremem chrzanowym i cytryną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

erym

06.08.2014 12:25
jak zwykle aromatycznie i estetycznie :)

monia0507*!!!

06.08.2014 10:54
wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie

Christopher

23.04.2014 23:29
Pyszne jedzonko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat