Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5

odc. 5 Mój przepis na

Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    8x80 g
  • masło

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    100 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • fasola biała

    400 g
  • pomidorki koktajlowe

    8 szt.
  • pomidory suszone Smak

    5 szt.
  • tymianek

    szczypta
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta

Marynata

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • olej z suszonych pomidorów

    łyżka
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
Marynata: Do miski wlewamy olej rzepakowy, odrobinę oleju z suszonych pomidorów, musztardę oraz Pieprz cytrynowy i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy filety z dorsza.
Krok 2 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
Zamarynowaną rybę przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i obsmażamy krótko z dwóch stron. W trakcie smażenia smarujemy filety pozostałą marynatą. Następnie kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 15 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C (z termoobiegiem).
Krok 3 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę i czosnek, a po chwili pokrojony w kostkę boczek. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy fasolę, połówki pomidorków koktajlowych oraz pokrojone w paski pomidory suszone. Przyprawiamy do smaku tymiankiem. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy sól oraz pieprz.
Krok 4 - Mój przepis na...: Dorsz pieczony z białą fasolką i wędzonym boczkiem, odc. 5 foto
Upieczoną rybę podajemy na aromatycznej fasoli z warzywami, udekorowaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat