Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne węgierskie leczo z cukini i kabaczka
Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i również podsmażyć na pozostałym oleju. Zezłoconą cebulę wrzucić do żeliwnego garnka.
2.
Kabaczek obrać ze skóry, pokroić w plastry, pozbawić nasion i pokroić w gruba kostkę (ok 2 cm x2 cm) Cukinię tylko umyć , nie obierać, również pokroić w grubą kostkę. Również pieczarki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę tak samo pokroić.
3.
Warzywa dołożyć do cebuli i podlać ok 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić, aby warzywa miały się w czym dusić. Dusić wszystko ok 30 min.
4.
Po 30 min dodać pomidory z puszki (ja miałam całe koktajlowe, ale można dodać krojone), bardzo drobno posiekana papryczkę chili wraz z pestkami, oraz przecier pomidorowy i podsmażony boczek z kiełbasą, dusić jeszcze 10 min. Doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem. Smacznego!