Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    300 g
  • sałata

    1 mała
  • boczek

    40 g
  • pomidor

  • bułka do hamburgerów

    2 szt.
  • jaja

    2 szt.
  • majonez

  • ketchup łagodny

  • olej

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • papryka słodka mielona

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Kroimy drobno sałatę i mieszamy ją z majonezem. Pomidory kroimy w niezbyt grube plastry. Doprawiamy mięso solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do mięsa mielonego.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Na suchej patelni smażymy boczek.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Z mięsa formujemy hamburgery o grubości 1 centymetra.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Zdejmujemy z patelni usmażony boczek i smażymy steki. Mięso powinno pozostać lekko krwiste w środku.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Do piekarnika z funkcją grillowania od góry wstawiamy bułki by lekko się zrumieniły. Następnie bułki smarujemy ketchupem.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
...kładziemy na nich boczek, sałatę, plaster pomidora, a na wierzchu kładziemy stek i pozostały boczek.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Całość wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na ok. 2 minuty.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju smażymy jajka sadzone.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 2: Domowy hamburger foto
Wyciągamy z piekarnika hamburgery, na wierzch kładziemy jajko, przykrywamy wierzchem bułki i podajemy. Bon apetit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat