Przepis i sposób przygotowania na: Sushi (maki, uramaki)
Ryż włożyć do garnka o grubym dnie, zalać zimną wodą, przykryć garnek i zagotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 8-10 minut. Nie zdejmować pokrywki, ryż odstawić na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotować zalewę (awaze-zu): do niewielkiego rondelka wlać ocet, dodać cukier i sól, podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia składników. Ryż przełożyć do miski, polać awaze-zu. Drewnianą cienką łopatką "ciąć" ryż, aż będzie cały pokryty zalewą. Ryż wystudzić.
Maki: Nori ułożyć na bambusowej macie gładką stroną do maty. Na nori wyłożyć warstwę ryżu o grubości ok 1cm, zostawiając ok 2cm brzeg na górze. Na dole na ok 1/3 długości wyłożyć pasek nadzienia: łosoś, kawałki awokado, serek. Mokrym paluszkiem zwilżyć część wodorostów bez ryżu. Za pomocą maty zwinąć ciasny rulon, zaczynając od dołu, na koniec sklejając pozostawiony brzeg nori. Za pomocą maty uformować kształt rolki. Bardzo ostrym nożem pokroić rulon na mniejsze kawałki (ok 1-1,5cm).
Uramaki: matę bambusową wyłożyć folią spożywczą, na folii położyć płat nori, wyłożyć ryż (zostawiając ok 1/4 płatu bez ryżu), przyciskając go do wodorostów. Płat nori odwrócić, żeby ryż był na folii, a część bez ryżu na dole maty. Na tej części ułożyć składniki: paski liści sałaty, paluszki surimi, serek. Zwinąć w ciasny rulon za pomocą maty od dołu do góry, obtoczyć w uprażonym sezamie lub płatkach migdałowych. Pokroić na mniejsze kawałki.
Jako nadzienie można wykorzystać też krewetki, majonez, ogórek. Z wierzchu można również położyć odrobinę zielonego kawioru.