Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika

Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • sałata lodowa

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    10 szt.
  • kapary

    1 łyżka
  • oliwki czarne

    2 łyżki
  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • ser kozi

    200 g

Sos

  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • woda

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oregano

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika foto
Wszystkie składniki sosu połączyć i odstawić do lodówki na 10-15 minut.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika foto
Sałatę lodową rwiemy lub kroimy na kawałki.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika foto
Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na pół czarne oliwki oraz kapary i prażone ziarna słonecznika. Mieszamy, doprawiamy solą morską i pieprzem czarnym mielonym.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika foto
Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika foto
Następnie na patelni na rozgrzanym oleju obsmażamy plastry sera koziego.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 2: Sałatka z serem kozim i prażonymi pestkami słonecznika foto
Na talerzu układamy sałatę na niej plastry sera, ozdabiamy krążkami cebuli, oliwkami czarnymi całymi, posypujemy pestkami słonecznika, doprawiamy oregano i polewamy odrobiną sosu dodatkowo i kilka kropli oleju. Można podawać z bagietką ziołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

norweska20 27.06.2015 00:38
ale to musie być pyszne
justynkag 17.03.2015 08:49
Lubie takie smaki
wedith1 03.09.2014 06:23
Cudowna sałatka! Chętnie wypróbuję!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat