Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Szaszłyk warzywny na ostro, odc. 21

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na warzywne, lekko pikantne szaszłyki, podane z orzeźwiającym sosem śmietanowym z kolendrą i chrzanem wasabi. 

Składniki:

Na marynatę:

olej sezamowy 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
syrop klonowy 2 łyżki
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżeczki
sezam 2 łyżki

Do smaku:

Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

Na szaszłyk:

mozarella 150 gramów
różyczki brokuła 4 sztuki
cukinia żółta 1/2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
pieczarki brązowe 4 sztuki

Na sos:

śmietana 18% 2 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżeczka
majonez light 3 łyżeczki
wasabi 1/2 łyżeczki
świeża kolendra 1 pęczek
imbir marynowany 1 łyżeczka

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Do dekoracji:

listki kolendry

Porada

Zamiast z patelni ryflowanej możecie skorzystać z tradycyjnego grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Szaszłyk warzywny na ostro, odc. 21

Szaszłyki:

Żółtą cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy na deskę różyczki brokuła wraz z oczyszczonymi brązowymi pieczarkami. Cebulę kroimy na pół i oddzielamy od siebie kolejne warstwy warzywa. Na patyczki od szaszłyka nadziewamy kolejno: cukinię, brokuł, pieczarki, cebulę, cukinię. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę, następnie kawałki sera dajemy na czubek patyczków.

Marynata:

Do miski wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, a następnie olej sezamowy, całość doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej. Do naczynia dodajemy musztardę jalapeno. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam – gdy już uzyska złoty kolor przesypujemy ziarna do miski z pozostałymi składnikami. Za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki z obydwu stron przygotowaną marynatą. Szaszłyki przekładamy na rozgrzaną patelnię ryflowaną.

Sos:

Do miski dodajemy śmietanę, wasabi, a następnie doprawiamy składniki pieprzem cytrynowym. Do naczynia dodajemy majonez light, po czym łączymy produkty. Siekamy marynowany imbir i dodajemy go do sosu, dorzucamy kapary i całość mieszamy. Drobno siekamy świeżą kolendrę i przekładamy do miski.

Sposób podania:

Szaszłyki układamy na talerzu, polewamy je pozostałą marynatą i ozdabiamy liśćmi kolendry. Schłodzony sos z przekładamy do

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak