odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Szaszłyk warzywny na ostro, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na warzywne, lekko pikantne szaszłyki, podane z orzeźwiającym sosem śmietanowym z kolendrą i chrzanem wasabi. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na marynatę:

  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki
  • sezam

    2 łyżki

Do smaku:

  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

Na szaszłyk:

  • mozarella

    150 gramów
  • różyczki brokuła

    4 sztuki
  • cukinia żółta

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pieczarki brązowe

    4 sztuki

Na sos:

  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka
  • majonez light

    3 łyżeczki
  • wasabi

    1/2 łyżeczki
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • imbir marynowany

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Do dekoracji:

  • listki kolendry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szaszłyki:

Żółtą cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy na deskę różyczki brokuła wraz z oczyszczonymi brązowymi pieczarkami. Cebulę kroimy na pół i oddzielamy od siebie kolejne warstwy warzywa. Na patyczki od szaszłyka nadziewamy kolejno: cukinię, brokuł, pieczarki, cebulę, cukinię. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę, następnie kawałki sera dajemy na czubek patyczków.

Marynata:

Do miski wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, a następnie olej sezamowy, całość doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej. Do naczynia dodajemy musztardę jalapeno. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam – gdy już uzyska złoty kolor przesypujemy ziarna do miski z pozostałymi składnikami. Za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki z obydwu stron przygotowaną marynatą. Szaszłyki przekładamy na rozgrzaną patelnię ryflowaną.

Sos:

Do miski dodajemy śmietanę, wasabi, a następnie doprawiamy składniki pieprzem cytrynowym. Do naczynia dodajemy majonez light, po czym łączymy produkty. Siekamy marynowany imbir i dodajemy go do sosu, dorzucamy kapary i całość mieszamy. Drobno siekamy świeżą kolendrę i przekładamy do miski.

Sposób podania:

Szaszłyki układamy na talerzu, polewamy je pozostałą marynatą i ozdabiamy liśćmi kolendry. Schłodzony sos z przekładamy do

Doradca Smaku
Zamiast z patelni ryflowanej możecie skorzystać z tradycyjnego grilla.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat