Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Szaszłyk warzywny na ostro, odc. 21
Szaszłyki:
Żółtą cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy na deskę różyczki brokuła wraz z oczyszczonymi brązowymi pieczarkami. Cebulę kroimy na pół i oddzielamy od siebie kolejne warstwy warzywa. Na patyczki od szaszłyka nadziewamy kolejno: cukinię, brokuł, pieczarki, cebulę, cukinię. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę, następnie kawałki sera dajemy na czubek patyczków.
Marynata:
Do miski wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, a następnie olej sezamowy, całość doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej. Do naczynia dodajemy musztardę jalapeno. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam – gdy już uzyska złoty kolor przesypujemy ziarna do miski z pozostałymi składnikami. Za pomocą pędzelka smarujemy szaszłyki z obydwu stron przygotowaną marynatą. Szaszłyki przekładamy na rozgrzaną patelnię ryflowaną.
Sos:
Do miski dodajemy śmietanę, wasabi, a następnie doprawiamy składniki pieprzem cytrynowym. Do naczynia dodajemy majonez light, po czym łączymy produkty. Siekamy marynowany imbir i dodajemy go do sosu, dorzucamy kapary i całość mieszamy. Drobno siekamy świeżą kolendrę i przekładamy do miski.
Sposób podania:
Szaszłyki układamy na talerzu, polewamy je pozostałą marynatą i ozdabiamy liśćmi kolendry. Schłodzony sos z przekładamy do