Przepis i sposób przygotowania na: Wrapy buraczane z kurczakiem przygotował Piotr Ogiński
W wysokim naczyniu mieszamy wszystkie składniki na naleśniki (mąka, jajka, woda, mleko, świeżo wyciskany sok z buraków, papryka wędzona słodka mielona, szczypta soli morskiej).
Na rozgrzanej patelni* smażymy naleśniki i odkładamy obok na talerz.
Umyte mięso oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki (paski), obtaczamy w przyprawie do kurczaka pikantnej. Papryki również kroimy w paseczki.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, dodajemy papryki i smażymy jeszcze chwilę, żeby papryki delikatnie zmiękły. Serek śmietankowy mieszamy z suszonym oregano.
Na deskę wykładamy naleśnika, smarujemy przygotowanym serkiem i nakładamy po 2-3 łyżki kurczaka z warzywami, ciasno zawijamy w rulonik, kroimy na pół i na skos.
Podajemy ze świeżą roszponką bądź inną sałatą.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Patelnia 28cm do naleśników, patelnia 24 cm do kurczaka, mikser (blender) MixSy, wyciskarka Morejuicepress Frozen Zepter.