Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na naleśniki:
-
jajko
2 szt. -
woda
0,5 szklanki -
mleko
0,5 szklanki -
mąka
4 duże łyż. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
świeży sok z buraków
0,25 szklanki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
0,5 mała łyż.
Na nadzienie:
-
piersi z kurczaka
150 g -
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
1 mała łyż. -
papryka żółta
1 szt. -
papryka zielona
1 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
Oregano suszone Prymat
1 mała łyż. -
serek śmietankowy
150 g -
sól
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Wrapy buraczane z kurczakiem przygotował Piotr Ogiński
W wysokim naczyniu mieszamy wszystkie składniki na naleśniki (mąka, jajka, woda, mleko, świeżo wyciskany sok z buraków, papryka wędzona słodka mielona, szczypta soli morskiej).
Na rozgrzanej patelni* smażymy naleśniki i odkładamy obok na talerz.
Umyte mięso oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki (paski), obtaczamy w przyprawie do kurczaka pikantnej. Papryki również kroimy w paseczki.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, dodajemy papryki i smażymy jeszcze chwilę, żeby papryki delikatnie zmiękły. Serek śmietankowy mieszamy z suszonym oregano.
Na deskę wykładamy naleśnika, smarujemy przygotowanym serkiem i nakładamy po 2-3 łyżki kurczaka z warzywami, ciasno zawijamy w rulonik, kroimy na pół i na skos.
Podajemy ze świeżą roszponką bądź inną sałatą.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Patelnia 28cm do naleśników, patelnia 24 cm do kurczaka, mikser (blender) MixSy, wyciskarka Morejuicepress Frozen Zepter.
Komentarze (0)