Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gomasio- japońska sól sezamowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sezam 10 łyżeczek
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gomasio- japońska sól sezamowa

Odmierzoną ilość soli i sezamu przesypujemy na suchą rozgrzaną patelnię. Prażymy na złoty kolor co chwilę mieszając aby się nie przypaliła. Gotową mieszankę rozsypujemy na talerz i studzimy.

Zimną mielimy w młynku do kawy. Japońską sól Gomasio przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej w szafce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 08.12.2015 18:37
Można używać jej do wszystkiego, fajnie podkreśla smak.
agaK. 08.12.2015 10:28
Fajna rzecz, a do czego takiej soli się używa?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak