Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka:
-
ryż jaśminowy
150 g -
papryka czerwona
40 g -
cebula czerwona
40 g -
zielona cebulka
1 szt. -
pietruszka
5 g -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Kurczak:
-
piersi z kurczaka
1 szt. -
przyprawa kebab- gyros Prymat
2 łyżeczki -
oliwa
2 łyżeczki
Dodatki:
-
awokado
1/2 -
serek wiejski
50 g -
ogórek
1/2 -
rukola
20 g -
granat
5 g -
limonka
1/4 -
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Do ugotowanego ryżu dodajemy paprykę, cebulę, zieloną cebulkę, pietruszkę, paprykę wędzoną oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pokrojoną pierś z kurczaka marynujemy w przyprawie kebab-gyros oraz oleju i smażymy na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut.
W misce lub pudełku lunchowym układamy sałatkę, kurczaka, serek wiejski, ogórka i limonkę. Całość posypujemy czarnuszką oraz granatem. Przed jedzeniem skrapiamy sokiem z limonki.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się