Jabłkowy paj

Jabłkowy paj

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Paj z jabłkami to rodzaj kruchego ciasta, w którym zapiekane są kwaskowe jabłka z cukrem i cynamonem. To niezwykle proste ciasto, którego smak powala na kolana :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • masło

    200 gramów
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Nadzienie:

  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • masło

    do smarowania
  • cukier trzcinowy

    5 łyżek
  • woda

    3 łyżki
  • jabłko kwaśne

    6 sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłkowy paj

Dlaczego warto zrobić paj z jabłkami?

  • bo to bardzo szybkie i proste ciasto w zrobieniu;
  • można je jeść na ciepło i na zimno;
  • świetnie smakuje jeszcze ciepły z lodami i bitą śmietaną;
  • możesz dodać do niego orzechy, migdały, skórkę z cytryny;
  • bo to pyszny, poprawiający humor deser.

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłkowy paj foto

Z mąki, masła szczypty soli cukru i jajka zagniatamy szybko ciasto, dolewając wodę.

Krok 2 - Jabłkowy paj foto

Następnie dzielimy je na dwie części jedną częścią wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę tak, aby brzegi również były wylepione.

Krok 3 - Jabłkowy paj foto

Nadzienie: jabłka obieramy ze skórek dzielimy na ósemki wrzucamy do miseczki dodajemy mąkę kukurydzianą oraz cukier trzcinowy i cukier z cynamonem i  mieszamy wszystko w miseczce i takim przygotowanym nadzieniem wykładamy na ciasto.

Krok 4 - Jabłkowy paj foto

Resztę ciasta wałkujemy lub palcami rozgniatamy na wierzchu i wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto zrobi się złociste.

Krok 5 - Jabłkowy paj foto

Moim zdaniem najsmaczniejsze jeszcze ciepłe! Paj z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Pycha!

Paj z jabłkami to nic innego jak jabłka zapiekane pod kołderką kruchego ciasta. Nadzienie z jabłek wzbogaćcie korzennymi przyprawami - cynamonem, kardamonem i goździkami oraz wanilią. Deser będzie miał nieziemsko piękny aromat. Do jabłek możesz także dodać otartą skórkę z limonki, rodzynki lub płatki migdałów. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat