Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

'Caprese' na ciepło z buraczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki 1 szt
mozarella 1 kulka
rukola
orzechy włoskie 2-3 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: 'Caprese' na ciepło z buraczkami

Buraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 45-60 minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm.
Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno na nakładkę plasterki buraka i sera. Zapiekamy w 190 stopniach C do rozpuszczenia sera.
Gorące buraczki z mozzarellą przekładamy na talerze. Dodajemy rukolę, całość skrapiamy oliwą z oliwek , doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posypujemy orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 27.11.2015 13:52
wygląda kusząco
IKrakowianka 26.11.2015 15:42
pięknie podane
Joannasz3190 26.11.2015 13:46
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak