Seleriada - marynowany seler w occie winnym i miodzie lipowym z serem ricotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ocet winny

    100 ml
  • miód lipowy

    100 ml
  • goździki

    6 szt.
  • ser ricotta

    70 g
  • orzechy włoskie

    5 g
  • orzechy laskowe

    5 g
  • seler

    500 g
  • kurkuma

    1 szczypta
  • rukola

    80 g

Dressing

  • miód lipowy

    40 ml
  • ocet winny

    15 ml
  • olej dyniowy

    15 ml
  • oliwa czosnkowa

    10 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki dresingu blendujemy i odstawiamy na godzinę. Ocet gotujemy w 100 ml wody z goździkami i kurkumą, studzimy i dodajemy miód. Selera kroimy na mandolinie na 0,5 mm plastry i zanurzamy w zalewie, odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku w 190˚C. Selera układamy jak carpaccio, posypujemy rukolą i układamy cienko pokrojony ser ricotta i prażone orzechy. Tuż przed podaniem polewami Seleriada dresingiem.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 23.01.2018 10:04
Ale to wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat