Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
ocet winny
100 ml -
miód lipowy
100 ml -
Goździki całe Prymat
6 szt. -
ser ricotta
70 g -
orzechy włoskie
5 g -
orzechy laskowe
5 g -
seler
500 g -
kurkuma
1 szczypta -
rukola
80 g
Dressing
-
miód lipowy
40 ml -
ocet winny
15 ml -
olej dyniowy
15 ml -
oliwa czosnkowa
10 ml
Przepis i sposób przygotowania Seleriada - marynowany seler w occie winnym i miodzie lipowym z serem ricotta
Wszystkie składniki dresingu blendujemy i odstawiamy na godzinę. Ocet gotujemy w 100 ml wody z goździkami i kurkumą, studzimy i dodajemy miód. Selera kroimy na mandolinie na 0,5 mm plastry i zanurzamy w zalewie, odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku w 190˚C. Selera układamy jak carpaccio, posypujemy rukolą i układamy cienko pokrojony ser ricotta i prażone orzechy. Tuż przed podaniem polewami Seleriada dresingiem.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (1)