Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z korzennymi przyprawami
Przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. To doskonałe połączenie startych marchewek i aromatycznych korzennych przypraw, wzbogacone słodkimi rodzynkami. Znakomicie smakuje na każdą okazję, albo bez okazji - po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej herbatki lub kawki.
Jak przygotować ciasto marchewkowe z korzennymi przyprawami?
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy olej i jeszcze chwile ubijamy.
Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.
Mąkę przesiewamy z przyprawami, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i marchewkę. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Upieczone ciasto studzimy. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
Smacznego!