Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe

Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt.
  • marchewka

    2 szklanki (startej)
  • cukier

    250 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    15 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe foto
Jajka miksujemy mikserem planetarnym z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Krok 3 - Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe foto
Następnie w oddzielnej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy. Suche składniki po wymieszaniu dodajemy stopniowo do ubitych jajek, cały czas mieszając. Kolejno dodajemy powoli olej i startą na drobnych oczkach marchewkę, raz jeszcze mieszamy. Dodatkowo – na koniec – możemy dodać pokrojonego ananasa lub orzechy włoskie.
Krok 4 - Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe foto
Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia (20x20 cm) i pieczemy około godzinę w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia, gdy skórka nabierze złocistej barwy, możemy sprawdzić ciasto wkładając w nie drewniany patyczek (jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone).
Krok 5 - Wyjątkowe okazje: Ciasto marchewkowe foto
Ciasto wykładamy na talerze i dekorujemy według uznania. Smacznego!
Doradca Smaku
Zamiast orzechów włoskich można dodać 4 pokrojone na kawałki plastry ananasa, np. z puszki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

jejkuchnia 26.03.2018 19:41
Ciekawe jak smakuje. :)
Adamorek 02.09.2015 15:12
wspaniałe, polecam
gosia561 18.06.2014 15:14
lubię takie połączenia
bhb8 18.06.2014 11:30
ciekawa jestem smaku :)
Ola1young 18.06.2014 10:13
muszę kiedyś zrobić takie ciasto ,nie jadłam jeszcze takiego
Paolcia 18.06.2014 09:56
nie jadłam jeszcze... ale trzeba to zmienić :)
Konczi 18.06.2014 09:42
uwielbiam marchewkowca :) świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat