Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z konfiturą z czarnej porzeczki, DS XVIII odc. 21
Chyba każdy z nas choć raz miał okazję spróbować ciasta marchewkowego, a nawet samodzielnie je przygotowywać. Jeśli to nie Wasze pierwsze spotkanie z ciastem marchewkowym, to doskonale wiecie, że można przygotować je w podobny sposób, ale zestawiając z różnorodnymi dodatkami. W dzisiejszym odcinku przepis na Ciasto marchewkowe przekładane kwaśną, owocową konfiturą z czarnej porzeczki i otulonego masą na bazie serka mascarpone z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ciekawym może okazać się dodanie do masy szczypty Pieprzu Chili Cayene, który wspaniale wybija słodycz ciasta, delikatnie piecze w język sprawiając, że jest ono intrygujące!
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja termoobieg oraz przygotowujemy dwie tortownice (śr. 20cm).
Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, imbir mielony Prymat, cynamon, drobny cukier oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier z wanilią Prymat i miksujemy w puszystą masę. Następnie dodajemy przecier jabłkowy, olej rzepakowy i dokładnie mieszamy. Ścieramy marchewkę na tarce i dodajemy dodajemy do miski z mokrymi składnikami.
Łączymy mokre i suche składniki i całość dokładnie mieszamy.
Dzielimy masę na dwie części i wkładamy je do wcześniej przygotowanych tortownic. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180s stopni na czas 30-45min.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem: do dużej miski dodajemy ser mascarpone, masło miękkie, cukier puder oraz przeprawę Chilli Pieprz Cayenne Prymat i kardamon. Składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Na suchej patelni prażymy orzechy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto kroimy na dwie części, tak by zostały dwa krążki. Na upieczonym cieście rozprowadzamy konfiturę porzeczkową, następnie nakładamy na nią drugie ciasto. Całość smarujemy kremem.
Ciasto dekorujemy owocami, orzechami i listkiem mięty.