Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Ciasto marchewkowe z konfiturą z czarnej porzeczki, DS XVIII odc. 21

4.9
(54)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto marchewkowe lubi niemal każdy! A co gdyby tak przygotować je z delikatnie kwaśnym akcentem konfitury z czarnej porzeczki i ostrym smakiem chilii? Brzmi kusząco, prawda? 

Składniki:

mąka tortowa
300 g
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
cukier drobny
200 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
jajka duże
4 sztuki
olej rzepakowy
180 ml
przecier jabłkowy
100 g
starta marchewka
350 g
konfitura z czarnej porzeczki
300 g
Sól różowa himalajska w tubie
szczypta

KREM:

serek mascarpone
250 g
masło miękkie
100 g
cukier puder
100 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Do dekoracji:

orzechy laskowe
mięta świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z konfiturą z czarnej porzeczki, DS XVIII odc. 21

Chyba każdy z nas choć raz miał okazję spróbować ciasta marchewkowego, a nawet samodzielnie je przygotowywać. Jeśli to nie Wasze pierwsze spotkanie z ciastem marchewkowym, to doskonale wiecie, że można przygotować je w podobny sposób, ale zestawiając z różnorodnymi dodatkami. W dzisiejszym odcinku przepis na Ciasto marchewkowe przekładane kwaśną, owocową konfiturą z czarnej porzeczki i otulonego masą na bazie serka mascarpone z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ciekawym może okazać się dodanie do masy szczypty Pieprzu Chili Cayene, który wspaniale wybija słodycz ciasta, delikatnie piecze w język sprawiając, że jest ono intrygujące!

Sposób przygotowania:

1

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja termoobieg oraz przygotowujemy dwie tortownice (śr. 20cm).

2

Do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, imbir mielony Prymat, cynamon, drobny cukier oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier z wanilią Prymat i miksujemy w puszystą masę. Następnie dodajemy przecier jabłkowy, olej rzepakowy i dokładnie mieszamy. Ścieramy marchewkę na tarce i dodajemy dodajemy do miski z mokrymi składnikami.
Łączymy mokre i suche składniki i całość dokładnie mieszamy.

3

Dzielimy masę na dwie części i wkładamy je do wcześniej przygotowanych tortownic. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180s stopni na czas 30-45min.

Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

4

Przygotowujemy krem: do dużej miski dodajemy ser mascarpone, masło miękkie, cukier puder oraz przeprawę Chilli Pieprz Cayenne Prymat i kardamon. Składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

5

Na suchej patelni prażymy orzechy i pozostawiamy do ostygnięcia.

6

Ciasto kroimy na dwie części, tak by zostały dwa krążki. Na upieczonym cieście rozprowadzamy konfiturę porzeczkową, następnie nakładamy na nią drugie ciasto. Całość smarujemy kremem.

7

Ciasto dekorujemy owocami, orzechami i listkiem mięty.

Wszystkie przepisy z XVIII sezony Doradcy Smaku i nie tylko, znajdziecie w serwisie! - LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak