Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchewka
4 sztuki -
jajko
4 sztuki -
cukier trzcinowy
1 szklanka -
mąka ziemniaczna
2 łyżki -
mąka pszenna
2,5 łyżki -
olej
100 mililitrów -
pigwówka
80 mililitrów -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
rodzynki
25 gramów -
płatki migdałowe
30 gramów -
orzechy włoskie
40 gramów -
karmelizowana skórka pomarańczy
30 gramów -
masło
35 gramów -
melon gallo
0,5 sztuki -
miód
50 mililitrów -
borówki
80 gramów -
cukier puder
20 gramów
Do smaku:
-
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
Do dekoracji:
-
tymianek
gałązka
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Ciasto marchewkowe z bakaliami, odc. 29
Marchewki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Łączymy ze startymi marchewkami. Następnie dodajemy olej 30 ml pigwówki, sodę oczyszczoną, 15 g rodzynek i 20 g płatków migdałów. 20 g orzechów włoskich drobno siekamy i dodajemy wraz z 15 g karmelizowanej skórki z pomarańczy. Całość miksujemy.
Formę do ciasta (keksówkę) smarujemy masłem (ok. 5 g). Do formy przekładamy ciasto, stukamy parę razy o blat, tak by ciasto równomiernie rozprowadziło się w formie. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Melona obieramy i kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, pozostałe płatki migdałów, rodzynki, orzechy i karmelizowaną skórkę z pomarańczy 20 g orzechów. Wlewamy miód i mieszamy. Wlewamy 50 ml pigwówki, dodajemy pokrojonego melona i mieszamy. Doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy borówki, pozostałe masło i ponownie mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Całość karmelizujemy przez chwilę.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Możemy udekorować gałązką świeżego tymianku.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się