Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Ciasto marchewkowe z bakaliami, odc. 29
Marchewki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Łączymy ze startymi marchewkami. Następnie dodajemy olej 30 ml pigwówki, sodę oczyszczoną, 15 g rodzynek i 20 g płatków migdałów. 20 g orzechów włoskich drobno siekamy i dodajemy wraz z 15 g karmelizowanej skórki z pomarańczy. Całość miksujemy.
Formę do ciasta (keksówkę) smarujemy masłem (ok. 5 g). Do formy przekładamy ciasto, stukamy parę razy o blat, tak by ciasto równomiernie rozprowadziło się w formie. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Melona obieramy i kroimy w kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, pozostałe płatki migdałów, rodzynki, orzechy i karmelizowaną skórkę z pomarańczy 20 g orzechów. Wlewamy miód i mieszamy. Wlewamy 50 ml pigwówki, dodajemy pokrojonego melona i mieszamy. Doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy borówki, pozostałe masło i ponownie mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Całość karmelizujemy przez chwilę.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Możemy udekorować gałązką świeżego tymianku.