Dietetyczne ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    400 gram drobno starta
  • płatki owsiane

    150 gram
  • jajka

    4 szt
  • miód płynny

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    70 gram
  • żurawina suszona

    70 gram
  • serek homogenizowany

    1 opakowanie
  • żelatyna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marchew myjemy, oczyszczamy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce
2. Płatki owsiane miksujemy na mąkę w blenderze lub mielimy w młynku do kawy na mąkę
3. Orzechy i suszoną żurawinę blenderujemy w blenderze.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Białka oddzielamy od żółtek
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
7. Przesiewamy naszą mąkę przez sitko, proszek do pieczenia, cynamon. i dalej mieszamy ewentualnie miksujemy naszą masę.
8. Do gotowej masy dodajemy orzechy.
9. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut.
7. Ostatnim elementem jest zrobienie polewy, a mianowicie wlewamy do rondelka 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego(może być waniliowy) dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blaszki. Dekorujemy polewą oraz startą marchewką :)
Smacznego:)
kasia.s
Ciasto nie zawiera zwykłej mąki! Uzyskujemy mąkę owsianą, mieląc płatki owsiane.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 23.05.2017 22:34
Wow, pyszne :D
Kulinarna Ja 05.12.2016 18:42
Smakowicie wyglądają!
Jolanta40 02.11.2016 10:33
świetny przepis
Lis 25.10.2016 11:08
Bardzo smakowite:)
kasia.s 30.09.2016 08:04
Dziękuję bardzo :)
Monika-twin 23.09.2016 20:19
Rewelacyjny przepis.
kasia.s 05.02.2016 20:47
Tak:) Zdecydowanie jest dietetyczne w porównaniu do standardowych ciast marchewkowych, które przede wszystkim pieczone są na mące pszennej i z dużą ilością białego cukru:)
kuchcik89 05.02.2016 18:56
ładnie sie prezentuje :)
mirosława4 05.02.2016 18:27
apetycznie wygląda ale czy dietetyczne ?
w mojej kuchni 05.02.2016 16:52
same pyszności do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat