Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne ciasto marchewkowe
1. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
2. Płatki owsiane miksujemy w blenderze lub mielimy w młynku do kawy na mąkę.
3. Orzechy i suszoną żurawinę blendujemy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
5. Białka oddzielamy od żółtek.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód, ciągle mieszając.
7. Przesiewamy mąkę owsianą przez sitko, proszek do pieczenia, cynamon i dalej mieszamy, ewentualnie miksujemy masę.
8. Do gotowej masy dodajemy orzechy.
9. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut.
7. Ostatnim elementem jest zrobienie polewy, a mianowicie wlewamy do rondelka 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego (może być waniliowy) dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blaszki. Dekorujemy polewą oraz startą marchewką.
Smacznego!