Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z masą kokosową

5.0
(121)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe z masą kokosową na bazie serków homogenizowanych. To deser, który rozpływa się w ustach i cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie smakuje w towarzystwie cappuccino, latte lub kakao.

Składniki:

CIASTO MARCHEWKOWE

starta marchewka 400 gramów
mąka 2 szklanki
wiórki kokosowe 50 gramów
mus owocowy 100 gramów
olej rzepakowy 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko małe 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

MASA KOKOSOWA

serek homogenizowany naturalny 300 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 4 łyżki
wiórki kokosowe 5 łyżek
aromat kokosowy 0.2 łyżeczki

DO POSYPANIA

wiórki kokosowe 5 łyżek

Porada

Do ciasta marchewkowego dodałam musu jabłko - mango, ale świetnie sprawdzi się też sam jabłkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z masą kokosową

KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą i puszystą masę, a następnie dolewamy stopniowo olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, mus owocowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 2. Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół). Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

KROK 3. Po upieczeniu ciasto studzimy i przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz aromat kokosowy i miksujemy na małych obrotach na jednolitą i puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

KROK 4. Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód wykładamy 3/4 masy kokosowej, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch cienko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda20182018 25.11.2021 00:35
Ale pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak