Ciasto marchewkowe z masą kokosową

Ciasto marchewkowe z masą kokosową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe z masą kokosową na bazie serków homogenizowanych. To deser, który rozpływa się w ustach i cudownie rozpieszcza kubki smakowe. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie smakuje w towarzystwie cappuccino, latte lub kakao.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO MARCHEWKOWE

  • starta marchewka

    400 gramów
  • mąka

    2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    50 gramów
  • mus owocowy

    100 gramów
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko małe

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

MASA KOKOSOWA

  • serek homogenizowany naturalny

    300 gramów
  • masło

    100 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    5 łyżek
  • aromat kokosowy

    0.2 łyżeczki

DO POSYPANIA

  • wiórki kokosowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą i puszystą masę, a następnie dolewamy stopniowo olej. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, mus owocowy oraz wiórki kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 2. Ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół). Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

KROK 3. Po upieczeniu ciasto studzimy i przystępujemy do przygotowania masy kokosowej. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany oraz aromat kokosowy i miksujemy na małych obrotach na jednolitą i puszystą masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

KROK 4. Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Na spód wykładamy 3/4 masy kokosowej, równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch cienko smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Futka
Do ciasta marchewkowego dodałam musu jabłko - mango, ale świetnie sprawdzi się też sam jabłkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda20182018 25.11.2021 00:35
Ale pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat