SUSHI Z OWOCAMI MORZA

SUSHI Z OWOCAMI MORZA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Do przygotowania ryżu

  • ryż

    500 g
  • ocet ryżowy

    4 łyżki
  • cukier kryształ

    4 łyżki

Dodatki

  • paluszki surimi

    1 op
  • łosoś filet

    150 g
  • paluszki rybne

    5 szt
  • krewetki królewskie

    15 szt
  • avocado

    1 szt
  • sos sojowy

    1 buteleczka
  • wasabi

  • nori

    2 op
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SUSHI Z OWOCAMI MORZA
Wybór ryżu so sushi jest bardzo istotny. Ja zazwyczaj kupuję specjalny do sushi. Ryz powinien być krótkoziarnisty. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą do omentu, aż woda będzie przejrzysta. Wówczas zalewamy go wodą i odstawiamy na 30 min. Odlewamy wodę i zalewamy czystą na 500 g ryżu 800 ml wody . Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciemdo ostygnięcia. W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy i cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Taką mieszanką doprawiamy ostudzony ryż i przygotowujemy składniki do uzupełnienia. Łososia kroimy na paski, paluszki rybne i krewetki (najlepiej w tempurze) smażę w piuekarniku. mango obieram i również kroję na paski
Krok 2 - SUSHI Z OWOCAMI MORZA
Na bambusową matę kładę nori - prasowane algi i na nich układam ryż, mocząc ręce w wodzie by się nie przyklejały i dobrze ułożyły
Krok 3 - SUSHI Z OWOCAMI MORZA
na ryż układamy pokrojone dodatki w taki sposób by można było algę równo zwinąć
Krok 4 - SUSHI Z OWOCAMI MORZA
na macie bambusowej napełnioną algę zwijam w rówy rulonik
Krok 5 - SUSHI Z OWOCAMI MORZA
który ostrym nożem kroję na plasterki i układam na półmisku. Podaję z sosem sojowym i wasabi

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czarnula666

30.09.2015 17:59
Sushi bym mogła jeść codziennie :-) Też mam tych zdjęc troche ale tak jak Poison1988 mówi - brak czasu :-)

mysza620

28.09.2015 16:28
z czasem na dodawanie niestety zawsze problem

mysza620

28.09.2015 16:27
z tą wprawą to ciężko , ale uczę się

jasiek

28.09.2015 16:11
widać wprawę

Poison1988

28.09.2015 15:28
Pychotka :) ja robiłam wczoraj ale jakoś czasu na dodanie nie ma :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat