Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • tuńczyk

    300 g (świeży)
  • imbir mielony

  • pieprz cytrynowy

  • olej

    15 ml
  • pomidorki cherry

    5 szt.
  • roszponka

  • pomidory suszone Smak

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Marynata

  • sos sojowy

    50 ml (jasny)
  • olej sezamowy

    50 ml
  • ocet winny

    25 ml
  • cukier

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
Do miski wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, ocet winny, dodajemy trochę cukru i mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego w dużą kostkę tuńczyka i marynujemy ok. 10 minut. W tym czasie marynatę doprawiamy Imbirem mielonym Prymat.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy z dodatkiem zwykłego oleju. Na bardzo rozgrzaną patelnię kładziemy tuńczyka i obsmażamy z każdej ze stron - około 20–30 sekund. W trakcie smażenia doprawiamy pieprzem cytrynowym.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 – 180 stopni na maksymalnie 4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
Pomidorki cherry kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Doprawiamy je solą, pieprzem, imbirem i pieprzem cytrynowym. Smażymy je jeszcze przez ok. 2 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
W tym czasie suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy na patelnię do smażonych wcześniej pomidorów cherry. Do tego wlewamy marynatę pozostałą po marynowaniu mięsa i lekko ją odparowujemy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
Wyjmujemy tuńczyka z piekarnika i kroimy go w grube plastry.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym foto
Na talerzu układamy sałatę roszponkę, na to wykładamy pokrojonego w kawałki tuńczyka, polewamy całość sosem z marynaty z pomidorami i danie jest gotowe do podania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat