Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone tofu z warzywami

5.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pożywne tofu w sosie azjatyckim - szybkie danie lub przekąska na lunch. Aromatyczna i pyszna propozycja inspirowana smakami Azji. 

Składniki:

Marynata:

sos sojowy 70 mililitrów
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 4 gramy
ocet ryżowy 60 mililitrów
sos ostrygowy 40 mililitrów
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Tofu:

tofu 200 gramów
skrobia ziemniaczana 80 gramów
olej 2 łyżki
papryczka chilli 2 sztuki
kiełki fasoli mung 20 gramów
limonka 1 sztuka

Do dekoracji:

natka kolendry kilka listków
posiekana dymka ze szczypiorem 1 łyżka
prażony sezam 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone tofu z warzywami

Składniki marynaty dokładnie mieszamy w miseczce aż miód się rozpuści i odstawiamy.

Tofu kroimy w kostkę 3x3cm i obtaczamy w skrobi ziemniaczanej. Tak przygotowane kostki smażymy na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.

Do usmażonego tofu dodajemy kiełki fasoli, chili oraz marynatę i zagotowujemy. Gotowe danie podajemy z kawałkami limonki, świeżą kolendrą, prażonym sezamem, zieloną cebulką i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak