Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata:
-
sos sojowy
70 mililitrów -
czosnek
2 ząbki -
imbir świeży
4 gramy -
ocet ryżowy
60 mililitrów -
sos ostrygowy
40 mililitrów -
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
1 łyżeczka -
miód
1 łyżeczka
Tofu:
-
tofu
200 gramów -
skrobia ziemniaczana
80 gramów -
olej
2 łyżki -
papryczka chilli
2 sztuki -
kiełki fasoli mung
20 gramów -
limonka
1 sztuka
Do dekoracji:
-
natka kolendry
kilka listków -
posiekana dymka ze szczypiorem
1 łyżka -
prażony sezam
1 łyżka
Sposób przygotowania
Składniki marynaty dokładnie mieszamy w miseczce aż miód się rozpuści i odstawiamy.
Tofu kroimy w kostkę 3x3cm i obtaczamy w skrobi ziemniaczanej. Tak przygotowane kostki smażymy na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
Do usmażonego tofu dodajemy kiełki fasoli, chili oraz marynatę i zagotowujemy. Gotowe danie podajemy z kawałkami limonki, świeżą kolendrą, prażonym sezamem, zieloną cebulką i skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się