Smażone tofu z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pożywne tofu w sosie azjatyckim - szybkie danie lub przekąska na lunch. Aromatyczna i pyszna propozycja inspirowana smakami Azji. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • sos sojowy

    70 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir świeży

    4 gramy
  • ocet ryżowy

    60 mililitrów
  • sos ostrygowy

    40 mililitrów
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka

Tofu:

  • tofu

    200 gramów
  • skrobia ziemniaczana

    80 gramów
  • olej

    2 łyżki
  • papryczka chilli

    2 sztuki
  • kiełki fasoli mung

    20 gramów
  • limonka

    1 sztuka

Do dekoracji:

  • natka kolendry

    kilka listków
  • posiekana dymka ze szczypiorem

    1 łyżka
  • prażony sezam

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki marynaty dokładnie mieszamy w miseczce aż miód się rozpuści i odstawiamy.

Tofu kroimy w kostkę 3x3cm i obtaczamy w skrobi ziemniaczanej. Tak przygotowane kostki smażymy na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.

Do usmażonego tofu dodajemy kiełki fasoli, chili oraz marynatę i zagotowujemy. Gotowe danie podajemy z kawałkami limonki, świeżą kolendrą, prażonym sezamem, zieloną cebulką i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat