Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sałatkę:
-
polędwica wołowa
200 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
kiełki soi
100 gramów -
grzyby shiitake
100 gramów -
groszek cukrowy
100 gramów -
marchew
1/2 sztuki -
fioletowa marchew
1/2 sztuki -
kukurydza (minikolby)
2 sztuki -
prażony sezam
1 łyżka -
olej rzepakowy
do smażenia
Marynata:
-
olej rzepakowy
2 łyżki -
olej sezamowy
2 łyżki -
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki -
sos sojowy
2 łyżki
Do smaku:
-
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
1 opakowanie -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Do dekoracji:
-
limonka
w ćwiartkach
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Orientalna sałatka z wołowiną, odc. 3
Łączymy ze sobą kolejno olej rzepakowy, sezamowy, musztardę rosyjską, sos sojowy i doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni chińskiej.
Polędwice kroimy w plastry, a następnie wzdłuż włókien w paseczki i marynujemy (im dłużej, tym lepiej, min. 15-30 minut).
Czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka i miażdżymy. 3 grzyby shitake kroimy w plastry, garść grzybów enoki odcinamy od grzybni i rozdzielamy. 3 kolory marchewki i mini kukurydzę kroimy w plasterki, a zielony groszek dzielimy na 4 części.
Mocno rozgrzewamy patelnię i na 2 łyżkach oleju rzepakowego smażymy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy grzyby shitake i enoki, kolorową marchewkę, mini kukurydze oraz garść słodkiego groszku. Warzywa doprawiamy solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.
Warzywa podsmażamy krótko, aby nie utraciły jędrności.
Na mocno rozgrzanej bez tłuszczu patelni krótko smażymy wołowinę tak, aby się nie dusiła, może być lekko surowa. Dodajemy do niej przesmażone warzywa i zmniejszamy ogień. Można dodać pozostałą część marynaty. Całość mieszamy, zdejmujemy z gazu, posypujemy garścią kiełków sojowych i raz jeszcze mieszamy.
PODANIE:
Danie wykładamy na talerz, posypujemy łyżeczką ziaren sezamu i podajemy z 2 ćwiartkami limonki.
Można użyć dowolnych orientalnych grzybów: shitake/enoki/mun. Wykorzystanie polędwicy wołowej: początek na tatar, środek na steki, końcówka do sałatki.![]()
Komentarze (0)