Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Orientalna sałatka z wołowiną, odc. 3

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(81)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kuchnia Azji to bogactwo smaków i aromatów. Oto przepis na sałatkę z polędwicy wołowej, warzyw i grzybów. Danie w stylu fit - dla tych, którzy pilnują kalorii ;)

Składniki:

Na sałatkę:

polędwica wołowa 200 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kiełki soi 100 gramów
grzyby shiitake 100 gramów
groszek cukrowy 100 gramów
marchew 1/2 sztuki
fioletowa marchew 1/2 sztuki
kukurydza (minikolby) 2 sztuki
prażony sezam 1 łyżka
olej rzepakowy do smażenia

Marynata:

olej rzepakowy 2 łyżki
olej sezamowy 2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki

Do smaku:

Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 opakowanie
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:

limonka w ćwiartkach

Porada

Można użyć dowolnych orientalnych grzybów: shitake/enoki/mun. Wykorzystanie polędwicy wołowej: początek na tatar, środek na steki, końcówka do sałatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Orientalna sałatka z wołowiną, odc. 3

Łączymy ze sobą kolejno olej rzepakowy, sezamowy, musztardę rosyjską, sos sojowy i doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni chińskiej. 

Polędwice kroimy w plastry, a następnie wzdłuż włókien w paseczki i marynujemy (im dłużej, tym lepiej, min. 15-30 minut).

Czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka i miażdżymy. 3 grzyby shitake kroimy w plastry, garść grzybów enoki odcinamy od grzybni i rozdzielamy. 3 kolory marchewki i mini kukurydzę kroimy w plasterki, a zielony groszek dzielimy na 4 części. 

Mocno rozgrzewamy patelnię i na 2 łyżkach oleju rzepakowego smażymy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy grzyby shitake i enoki, kolorową marchewkę, mini kukurydze oraz garść słodkiego groszku. Warzywa doprawiamy solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.

Warzywa podsmażamy krótko, aby nie utraciły jędrności.

Na mocno rozgrzanej bez tłuszczu patelni krótko smażymy wołowinę tak, aby się nie dusiła, może być lekko surowa. Dodajemy do niej przesmażone warzywa i zmniejszamy ogień. Można dodać pozostałą część marynaty. Całość mieszamy, zdejmujemy z gazu, posypujemy garścią kiełków sojowych i raz jeszcze mieszamy.

 

PODANIE:

Danie wykładamy na talerz, posypujemy łyżeczką ziaren sezamu i podajemy z 2 ćwiartkami limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak