Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 350 g
imbir 2 cm kawałek
seler naciowy 1 łodyga
sos sojowy jasny 2 łyżki
olej sezamowy 3-4 łyżki
sezam 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 4
cukier 1 łyżka
kapusta pekińska 3-4 liście
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska

Kroki postępowania

1
Mięso z udek (bez kości i skóy) pokroić w mniejsze kawałki. Imbir obrać, drobno pokroić. Seler umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Mięso i imbir wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i mąką ziemniaczaną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie zmielić mięso na gładką masę. Seler też zmielić, ale tak, by był widoczne małe kawałki. Wymieszać razem, trzymać w chłodzie.
Krok 1 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
2
Jajka wymieszać z cukrem i 1 łyżką sosu sojowego, mieszać tylko tyle aby jajka się nie spieniły. Na dużej patelni wlać trochę oleju rzepakowego, rozgrzać, ogień zmniejszyć, wylać cienką warstwę jajek, rozlać po całej patelni. Smażyć, aż się od spodu jajka zetną.
Krok 2 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
3
Odkładać na talerz tak, by smażona strona była na zewnątrz. Omlet posmarować od razu olejem sezamowym. Usmażyć tak pozostałe omlety (u mnie 4 sztuki).
Krok 3 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
4
Na każdym omlecie posmarować masę z mięsa.
Krok 4 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
5
Omlety zrolować dosyć ciasno.
Krok 5 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
6
W garnku na wysokość ok. 2 cm wlać wodę i zagotować. Koszyk wyłożyć liśćmi kapusty.
Krok 6 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
7
Rolki pokroić w poprzek na grubość 1 -1,5 cm. Układać w koszu bambusowym.
Krok 7 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto
8
Na suchej patelni upraż sezam, przesyp do miseczki. Rolki podawaj w koszyku, posyp sezamem, można też do nich podać sos tajski słodko - pikantny.

Krok 8 - Rolki tamago z pastą z kurczaka i selera naciowego - kuchnia japońska foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.01.2016 19:29
ciekawy przepis
Justi2401 17.09.2015 14:58
Świetne danie z nutą orientu :)
jasiek 17.09.2015 14:30
niezła egzotyka
wwwiolka 17.09.2015 13:31
Bardzo fajny przepis.
krokus 17.09.2015 13:29
pyszne danie
Mancia w kuchni 17.09.2015 11:34
pyszności, uwielbiam
agnieszka214 17.09.2015 11:21
musi byc smakowite
Joannasz3190 17.09.2015 10:30
Pyszności :)
Aleksandra/Olcia 17.09.2015 10:20
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak