Przepis i sposób przygotowania na: Pizza misz masz wg Patrycji
Mąkę przesiej i wymieszaj z odrobiną soli.
Do mleka dolej wody i całość podgrzej. Następnie wlej to do pokruszonych drożdży, dodaj cukier i całość dokładnie wymieszaj.
Rozpuszczone drożdże stopniowo przelewaj do mąki i mieszaj.
Następnie wyrób ciasto, przełóż je do foliowego woreczka i odłóż na 30 minut do lodówki/ 20 minut do zamrażarki.
Pieczarki obierz, pokrój na talarki.
Cebulę drobno posiekaj.
Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój na paseczki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim paprykę.
Podsmażoną paprykę zdejmij z patelni i na tym samym gorącym oleju podsmaż cebulkę razem z pieczarkami. Pieczarki dopraw do smaku solą i pieprzem.
Trzy gatunki wędliny pokrój w paseczki.
Blachę wysmaruj olejem.
Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż je na blachę, rozsmaruj na nim ketchup pikantny. Kolejną warstwę powinny stanowić pieczarki, na pieczarkach rozkładamy wędlinę i na sam koniec paprykę.
Na samym wierzchu ścieramy ser żółty na tarce o grubych oczkach.
Pizzę pieczemy około 30 - 40 minut.
Możemy ją podawać polaną ketchupem lub dowolnym sosem.