Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po bolońsku pod beszamelem wg Piotra Ogińskiego
Sos boloński:
Do garnka wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
Kiedy składniki lekko się podsmażą na wolnym ogniu dodaj wołowinę a następnie całość zalej mlekiem i pomidorami w puszce.
Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuść masło wraz z mąką pszenną i delikatnie mieszaj, kiedy składniki połączą się ze sobą dodaj mleko i dopraw gałką muszkatołową oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Mieszaj do momentu zagotowania i gotowe.
Naleśniki:
Do miski wlej wodę, mleko, olej oraz dodaj 1 jajko. Następnie ciągle mieszając dodaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstaw ciasto na 10 minut a w miedzy czasie rozgrzej patelnie. Naleśniki smaż na patelni z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony
Kiedy wszystko jest gotowe zawiń naleśniki z sosem bolońskim i ułóż je na żaroodpornym naczyniu.
Całość zalej sosem beszamelowym, posyp serem mozzarella i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut
Jeśli lubicie makaronowe dania, to koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem.