Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos boloński:
-
mielona wołowina
500 gramów -
cebula
2 sztuki -
olej słonecznikowy
3 łyżki -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
czosnek
2 ząbki -
marchew
1 sztuka -
mleko
100 mililitrów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Oregano suszone Prymat
1 łyżka
Sos beszamelowy:
-
masło
3 łyżki -
mąka pszenna
3 łyżki -
mleko
300 mililitrów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 duża szczypta
Naleśniki:
-
mąka pszenna
1 szklanka -
jajko
1 sztuka -
mleko
200 mililitrów -
woda
200 mililitrów -
olej
1 łyżka -
olej do smażenia
Dodatki:
-
tarta mozzarella
-
oliwa
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki po bolońsku pod beszamelem wg Piotra Ogińskiego
Sos boloński:
Do garnka wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
Kiedy składniki lekko się podsmażą na wolnym ogniu dodaj wołowinę a następnie całość zalej mlekiem i pomidorami w puszce.
Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuść masło wraz z mąką pszenną i delikatnie mieszaj, kiedy składniki połączą się ze sobą dodaj mleko i dopraw gałką muszkatołową oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Mieszaj do momentu zagotowania i gotowe.
Naleśniki:
Do miski wlej wodę, mleko, olej oraz dodaj 1 jajko. Następnie ciągle mieszając dodaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstaw ciasto na 10 minut a w miedzy czasie rozgrzej patelnie. Naleśniki smaż na patelni z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony
Kiedy wszystko jest gotowe zawiń naleśniki z sosem bolońskim i ułóż je na żaroodpornym naczyniu.
Całość zalej sosem beszamelowym, posyp serem mozzarella i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut
Jeśli lubicie makaronowe dania, to koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem.
Komentarze (0)