Naleśniki po bolońsku pod beszamelem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bardzo proste i przepyszne zapiekane naleśniki z nadzieniem bolońskim pod sosem beszamelowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos boloński:

  • mielona wołowina

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • mleko

    100 mililitrów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka

Sos beszamelowy:

  • masło

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mleko

    300 mililitrów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 duża szczypta

Naleśniki:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    200 mililitrów
  • woda

    200 mililitrów
  • olej

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • tarta mozzarella

  • oliwa

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos boloński:

Do garnka wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.

Kiedy składniki lekko się podsmażą na wolnym ogniu dodaj wołowinę a następnie całość zalej mlekiem i pomidorami w puszce.

Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Sos beszamelowy: 

W rondelku rozpuść masło wraz z mąką pszenną i delikatnie mieszaj, kiedy składniki połączą się ze sobą dodaj mleko  i dopraw gałką muszkatołową oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Mieszaj do momentu zagotowania i gotowe.

Naleśniki: 

Do miski wlej wodę, mleko, olej oraz dodaj 1 jajko.  Następnie ciągle mieszając dodaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Odstaw ciasto na 10 minut a w miedzy czasie rozgrzej patelnie. Naleśniki smaż na patelni z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony

Kiedy wszystko jest gotowe zawiń naleśniki z sosem bolońskim i ułóż je na żaroodpornym naczyniu.

 

Całość zalej sosem beszamelowym, posyp serem mozzarella i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut

Jeśli lubicie makaronowe dania, to koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat