Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(32)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bardzo proste i przepyszne zapiekane naleśniki z nadzieniem bolońskim pod sosem beszamelowym.

Składniki:

Sos boloński:

mielona wołowina 500 gramów
cebula 2 sztuki
olej słonecznikowy 3 łyżki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2 ząbki
marchew 1 sztuka
mleko 100 mililitrów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat 1 łyżka

Sos beszamelowy:

masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 300 mililitrów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duża szczypta

Naleśniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
mleko 200 mililitrów
woda 200 mililitrów
olej 1 łyżka
olej do smażenia

Dodatki:

tarta mozzarella
oliwa
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po bolońsku pod beszamelem wg Piotra Ogińskiego

Sos boloński:

Do garnka wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.

Kiedy składniki lekko się podsmażą na wolnym ogniu dodaj wołowinę a następnie całość zalej mlekiem i pomidorami w puszce.

Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Sos beszamelowy: 

W rondelku rozpuść masło wraz z mąką pszenną i delikatnie mieszaj, kiedy składniki połączą się ze sobą dodaj mleko  i dopraw gałką muszkatołową oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Mieszaj do momentu zagotowania i gotowe.

Naleśniki: 

Do miski wlej wodę, mleko, olej oraz dodaj 1 jajko.  Następnie ciągle mieszając dodaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Odstaw ciasto na 10 minut a w miedzy czasie rozgrzej patelnie. Naleśniki smaż na patelni z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony

Kiedy wszystko jest gotowe zawiń naleśniki z sosem bolońskim i ułóż je na żaroodpornym naczyniu.

 

Całość zalej sosem beszamelowym, posyp serem mozzarella i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut

Jeśli lubicie makaronowe dania, to koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak