Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos boloński:
-
mielona wołowina
500 gramów -
cebula
2 sztuki -
olej słonecznikowy
3 łyżki -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
czosnek
2 ząbki -
marchew
1 sztuka -
mleko
100 mililitrów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Oregano suszone Prymat
1 łyżka
Sos beszamelowy:
-
masło
3 łyżki -
mąka pszenna
3 łyżki -
mleko
300 mililitrów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 duża szczypta
Naleśniki:
-
mąka pszenna
1 szklanka -
jajko
1 sztuka -
mleko
200 mililitrów -
woda
200 mililitrów -
olej
1 łyżka -
olej do smażenia
Dodatki:
-
tarta mozzarella
-
oliwa
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki po bolońsku pod beszamelem wg Piotra Ogińskiego
Sos boloński:
Do garnka wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
Kiedy składniki lekko się podsmażą na wolnym ogniu dodaj wołowinę a następnie całość zalej mlekiem i pomidorami w puszce.
Dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuść masło wraz z mąką pszenną i delikatnie mieszaj, kiedy składniki połączą się ze sobą dodaj mleko i dopraw gałką muszkatołową oraz solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Mieszaj do momentu zagotowania i gotowe.
Naleśniki:
Do miski wlej wodę, mleko, olej oraz dodaj 1 jajko. Następnie ciągle mieszając dodaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstaw ciasto na 10 minut a w miedzy czasie rozgrzej patelnie. Naleśniki smaż na patelni z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty z każdej strony
Kiedy wszystko jest gotowe zawiń naleśniki z sosem bolońskim i ułóż je na żaroodpornym naczyniu.
Całość zalej sosem beszamelowym, posyp serem mozzarella i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut
Jeśli lubicie makaronowe dania, to koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekane muszle makaronowe ze szpinakiem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się