Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
Kroki postępowania
Przygotuj składniki.
Ciasto:
Na początku świeże drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 10-15 minut.
Do misy miksera dodajemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, by dodać rozczyn, pozostałą, letnią wodę, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę.
Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.
Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.
Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15-20 minut w 250°C (lub około 5 minut w 310°C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem pizzę posypujemy sałatką z rukoli.