Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
sos pomidorowy
500 mililitrów -
pieczarki
10 sztuk -
cebula
1 sztuka -
salami
6 plastrów -
ser pleśniowy niebieski
100 gramów -
papryka czerwona
2 sztuki -
rukola
1 pęczek -
pomidory suszone Smak
6 sztuk -
kapary całe Smak
1 łyżka -
orzeszki piniowe
1 łyżka -
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
2 łyżki
Ciasto
-
mieszanka do wypieku chleba
400 gramów -
woda
1 szklanka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
oliwa
3 łyżki -
mąka pszenna
1-2 łyżka -
drożdże
25 g
Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37
Kroki postępowania

Przygotuj składniki.

Ciasto:
Na początku świeże drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 10-15 minut.
Do misy miksera dodajemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, by dodać rozczyn, pozostałą, letnią wodę, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę.
Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.

Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.


Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15-20 minut w 250°C (lub około 5 minut w 310°C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem pizzę posypujemy sałatką z rukoli.
Komentarze (0)