Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

odc. 37 Mój przepis na

Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pizzę na cienkim cieście, jak z ulubionej pizzerii możesz przygotować w domowym zaciszu. Pizza z pieczarkami, salami, serem pleśniowym, zwieńczona liśćmi rukoli, zachwyci Was smakiem i wspaniałym wyglądem. Sprawdźcie sami!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • sos pomidorowy

    500 mililitrów
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • salami

    6 plastrów
  • ser pleśniowy niebieski

    100 gramów
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • rukola

    1 pęczek
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżki

Ciasto

  • mieszanka do wypieku chleba

    400 gramów
  • woda

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • oliwa

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1-2 łyżka
  • drożdże

    25 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto

Przygotuj składniki.

Krok 2 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto

Ciasto:

Na początku świeże drożdże w temperaturze pokojowej rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 10-15 minut. 

Do misy miksera dodajemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, by dodać rozczyn, pozostałą, letnią wodę, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, dodając oliwę.

Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, podsypujemy mąką i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką.

Krok 3 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto

Do miseczki przekładamy rukolę, polewamy olejem z suszonych pomidorów i dodajemy kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski. Do rukoli wsypujemy podprażone orzeszki pinii oraz kapary. Posypujemy solą i mieszamy.

Krok 4 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto
Na każdą część ciasta dajemy sos pomidorowy, a następnie plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę, kawałki sera pleśniowego, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Z wierzchu posypujemy obficie Przyprawą do pizzy.
Krok 5 - Mój przepis na…: Pizza z pieczarkami, salami i serem pleśniowym, odc. 37 foto

Pizzę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około 15-20 minut w 250°C (lub około 5 minut w 310°C), aby pizza była chrupiąca, a boki były zrumienione. Przed podaniem pizzę posypujemy sałatką z rukoli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat