Co na obiad: Pulpety alla norma wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Pulpety alla norma wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne sycylijskie danie! Pulpety all norma z dodatkiem bakłażana i dojrzałych na słońcu pomidorów. Kto się skusi na taki obiad?

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos alla norma:

  • olej

    do smażenia
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    5-6 sztuk
  • cukier

    2 łyżeczki
  • biały ocet winny

    10 mililitrów
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • bazylia

    10-15 liści
  • woda

    200 mililitrów
  • bakłażan

    1 sztuka
  • serek mascarpone

    2 łyżeczki

Pulpety:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    400 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • mięta

    10 liści
  • czosnek

    3 ząbki
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • ricotta salata

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka

Gnocci:

  • ziemniaki ugotowane

  • mąka

    125 gramów
  • jajko

    1 sztuka

Dodatki:

  • ricotta salata

  • bazylia

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pulpety alla norma wg Piotra Ogińskiego

Na oleju podsmażamy czosnek do momentu aż zacznie lekko zmieniać kolor, następnie dodajemy cebulę, pomidory, cukier, ocet, oregano, bazylię, pieprz oraz sól i całość smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie sos zalewamy wodą i gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu, po czym mielimy go do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie wszystkie składniki na pulpety łączymy w misce i masę wyrabiamy do momentu, aż wyraźnie zacznie nam się kleić do dłoni po czym odstawiamy ją do lodówki na 15-20 minut. Bakłażana kroimy w 1,5-2 cm kostkę, solimy iż odstawiamy na 20-30 minut, po czym płuczemy go i suszymy. Tak przygotowanego bakłażana smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie z mięsa przygotowujemy pulpety wielkości piłeczki ping pongowej.

Usmażonego bakłażana przekładamy do sosu, na patelnię dolewamy więcej oleju i smażymy pulpety ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone pulpety przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Do ugotowanych, ubitych i ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko, dokładnie mieszamy, po czym masę przekładamy do woreczka foliowego na żywność, całość dokładnie ugniatamy, odcinamy końcówkę i za pomocą noża odcinamy kawałek masy do gotującej się wody, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gnocchi gotujemy ok. 5 minut. kiedy gnocchi się gotują, do sosu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy tak by powstał nam  kremowy jednolity sos. Ugotowane gnocchi przekładamy na talerz, zalewamy pulpetami, posypujemy ricottą salatą, dekorujemy bazylią oraz pieprzem i podajemy.

Smacznego!

Jeśli kochasz kuchnię włoską, to koniecznie sprawdź przepis na pasta alla norma.

Doradca Smaku
Do przygotowania gnocci polecam ziemniaki typu C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat