Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pulpety alla norma wg Piotra Ogińskiego

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne sycylijskie danie! Pulpety all norma z dodatkiem bakłażana i dojrzałych na słońcu pomidorów. Kto się skusi na taki obiad?

 

Składniki:

Sos alla norma:

olej do smażenia
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
pomidor 5-6 sztuk
cukier 2 łyżeczki
biały ocet winny 10 mililitrów
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
bazylia 10-15 liści
woda 200 mililitrów
bakłażan 1 sztuka
serek mascarpone 2 łyżeczki

Pulpety:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
mięta 10 liści
czosnek 3 ząbki
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżeczki
cebula 1/2 sztuki
ricotta salata 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 sztuka

Gnocci:

ziemniaki ugotowane
mąka 125 gramów
jajko 1 sztuka

Dodatki:

ricotta salata
bazylia
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Do przygotowania gnocci polecam ziemniaki typu C.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pulpety alla norma wg Piotra Ogińskiego

Na oleju podsmażamy czosnek do momentu aż zacznie lekko zmieniać kolor, następnie dodajemy cebulę, pomidory, cukier, ocet, oregano, bazylię, pieprz oraz sól i całość smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie sos zalewamy wodą i gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu, po czym mielimy go do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie wszystkie składniki na pulpety łączymy w misce i masę wyrabiamy do momentu, aż wyraźnie zacznie nam się kleić do dłoni po czym odstawiamy ją do lodówki na 15-20 minut. Bakłażana kroimy w 1,5-2 cm kostkę, solimy iż odstawiamy na 20-30 minut, po czym płuczemy go i suszymy. Tak przygotowanego bakłażana smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie z mięsa przygotowujemy pulpety wielkości piłeczki ping pongowej.

Usmażonego bakłażana przekładamy do sosu, na patelnię dolewamy więcej oleju i smażymy pulpety ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone pulpety przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Do ugotowanych, ubitych i ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko, dokładnie mieszamy, po czym masę przekładamy do woreczka foliowego na żywność, całość dokładnie ugniatamy, odcinamy końcówkę i za pomocą noża odcinamy kawałek masy do gotującej się wody, tak jak jest to pokazane na filmie.

Gnocchi gotujemy ok. 5 minut. kiedy gnocchi się gotują, do sosu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy tak by powstał nam  kremowy jednolity sos. Ugotowane gnocchi przekładamy na talerz, zalewamy pulpetami, posypujemy ricottą salatą, dekorujemy bazylią oraz pieprzem i podajemy.

Smacznego!

Jeśli kochasz kuchnię włoską, to koniecznie sprawdź przepis na pasta alla norma.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak