Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pulpety alla norma wg Piotra Ogińskiego
Na oleju podsmażamy czosnek do momentu aż zacznie lekko zmieniać kolor, następnie dodajemy cebulę, pomidory, cukier, ocet, oregano, bazylię, pieprz oraz sól i całość smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie sos zalewamy wodą i gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu, po czym mielimy go do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie wszystkie składniki na pulpety łączymy w misce i masę wyrabiamy do momentu, aż wyraźnie zacznie nam się kleić do dłoni po czym odstawiamy ją do lodówki na 15-20 minut. Bakłażana kroimy w 1,5-2 cm kostkę, solimy iż odstawiamy na 20-30 minut, po czym płuczemy go i suszymy. Tak przygotowanego bakłażana smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty z każdej strony, lub do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie z mięsa przygotowujemy pulpety wielkości piłeczki ping pongowej.
Usmażonego bakłażana przekładamy do sosu, na patelnię dolewamy więcej oleju i smażymy pulpety ok. 2 minuty z każdej strony.
Usmażone pulpety przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść. Do ugotowanych, ubitych i ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko, dokładnie mieszamy, po czym masę przekładamy do woreczka foliowego na żywność, całość dokładnie ugniatamy, odcinamy końcówkę i za pomocą noża odcinamy kawałek masy do gotującej się wody, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gnocchi gotujemy ok. 5 minut. kiedy gnocchi się gotują, do sosu dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy tak by powstał nam kremowy jednolity sos. Ugotowane gnocchi przekładamy na talerz, zalewamy pulpetami, posypujemy ricottą salatą, dekorujemy bazylią oraz pieprzem i podajemy.
Smacznego!
Jeśli kochasz kuchnię włoską, to koniecznie sprawdź przepis na pasta alla norma.