Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bataty z kurczakiem i bakłażanem
W międzyczasie oczyszczamy kurczaka i kroimy w drobną kostkę. Tak samo cebulę i bakłażana. Brokuły blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajmy brokuły, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Upieczone bataty nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i układamy na ziemniakach.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni aż ser się rozpuści (ok. 10 minut).
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.