Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka cielęca

    600 g
  • mąka pszenna

    5-6 łyżek
  • olej rzepakowy

  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    2-3 łyżki
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • rosół z kury Kucharek

    300 ml
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • ogórki kwaszone

    8 szt.
  • natka pietruszki

  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
Osuszoną wątróbkę pokroić w plastry, oprószyć przyprawą do drobiu i mąką.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
Cebule i czosnek podsmażyć z przyprawami na oleju na głębokiej patelni. Następnie dodać musztardę, wlać wino i gorący rosół, dokładnie wymieszać. Po 10 minutach dodać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
Wątróbkę krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby była różowa w środku.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
Tak przygotowaną wątróbkę podawać z aromatycznym sosem musztardowym, gałązkami natki pietruszki i obranymi ogórkami kwaszonymi.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 58: Wątróbka cielęca w sosie musztardowym foto
Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 10.01.2019 16:45
Wątróbka jet zdrowa, ale u mnie rzadko gości, a ta z sosem pewnie by mi bardzo smakowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat