Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pieczony schab z kością z puree dyniowym

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab z kością
4 kawałki
czosnek
1 ząbek
dynia
1 szt. (piżmowa)
masło
100 g (bez soli)
mozzarella
125 g (kulka)
oregano
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
rozmaryn
1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
bazylia
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
miód lipowy
1 łyżka
cukinie małe
2 szt.
por
1 szt.
anyż
2 gwiazdki
Sklep Prymat
oliwa
2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat
2 szt.
parmezan starty
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab z kością z puree dyniowym

Kawałki schabu myjemy, osuszamy obsypujemy oregano, bazylią, rozmarynem, dodajemy anyż i owoce jałowca. Odstawiamy mięso do lodówki na godzinę.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (najlepiej sprawdzić wykałaczką). Do dyni dodajemy 3 łyżeczki masła, miód, oregano i bazylię. Wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera.
Pora i cukinię tniemy obieraczką do warzyw i umieszczamy na patelni z 3 łyżeczkami masła. Przykrywamy pokrywką warzywa i dusimy je około 7 minut, mieszając kilkakrotnie. Pod koniec dodajemy kulę mozarelli pokrojoną w kawałki.
Schab wyjmujemy z lodówki i grillujemy na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia mięsa. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową, uprzednio skrapiając go odrobiną oliwy. Mięso pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i posypujemy odrobiną parmezanu.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.05.2018 08:12
Smakowite danie .;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak