Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab z kością
4 kawałki -
czosnek
1 ząbek -
dynia
1 szt. (piżmowa) -
masło
100 g (bez soli) -
mozzarella
125 g (kulka) -
oregano
1/2 łyżeczki -
rozmaryn
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
bazylia
1/2 łyżeczki -
miód lipowy
1 łyżka -
cukinie małe
2 szt. -
por
1 szt. -
anyż
2 gwiazdki -
oliwa
2 łyżki -
Owoc jałowca cały Prymat
2 szt. -
parmezan starty
100 g
Przepis i sposób przygotowania Pieczony schab z kością z puree dyniowym
Kawałki schabu myjemy, osuszamy obsypujemy oregano, bazylią, rozmarynem, dodajemy anyż i owoce jałowca. Odstawiamy mięso do lodówki na godzinę.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości (najlepiej sprawdzić wykałaczką). Do dyni dodajemy 3 łyżeczki masła, miód, oregano i bazylię. Wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera.
Pora i cukinię tniemy obieraczką do warzyw i umieszczamy na patelni z 3 łyżeczkami masła. Przykrywamy pokrywką warzywa i dusimy je około 7 minut, mieszając kilkakrotnie. Pod koniec dodajemy kulę mozarelli pokrojoną w kawałki.
Schab wyjmujemy z lodówki i grillujemy na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia mięsa. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową, uprzednio skrapiając go odrobiną oliwy. Mięso pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i posypujemy odrobiną parmezanu.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (1)