Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRISSINI Z MAKIEM

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 40 gram
cukier 2 łyżeczki
mąka pszenna 3,5 szkl
sól 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
woda ciepła 300 ml
jajko 1 szt (do posmarowania)
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: GRISSINI Z MAKIEM

1/Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 150ml wody zrobić zaczyn. Odstawić an 10 min do wyrośnięcia (ma powstać piana) Mąkę przesiać do misy, dodać sól, oliwę, pozostałą wodę i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

2/ Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, a następnie podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na grubość ok 3 mm a następnie wycinać paski. Każdy pasek zrolować i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe paluszki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec na złoto ok 15 min w temperaturze ok 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.04.2015 20:08
Lubiłę takie ale sama nigdy nie robiłam
cukiereczek 14.04.2015 19:55
domowe,najlepsze
miodunka 14.04.2015 19:34
pycha paluchy do tego jakiś dip
Kasnaj 14.04.2015 17:09
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak