Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w rękawie
Szynka pieczona w rękawie to sprawdzony przepis na domową wędlinę. Możesz ją przyrządzić na specjalną okazję np. Święta, urodziny lub inną uroczystość w rodzinnym gronie.
Pieczenie szynki w rękawie sprawi, że mięso będzie zdrowsze, bo nie wymaga użycia tłuszczu.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak peklować szynkę?
- jak zrobić aromatyczną marynatę do zalewy?
- co zrobić by mięso równo się peklowało?
- jak długo piec szynkę w rękawie?
- co zrobić by szynka pieczona w rękawie ładnie się przyrumieniła?
Kroki postępowania
Mięso myję i oczyszczam.
Do garnka wlewam wodę, dodaję wszystkie przyprawy, zagotowuję. Odstawiam z ognia, dodaję sól peklową i mieszam. Zalewę studzę i do chłodnej dodaję czosnek. Do zimnej marynaty wkładam mięso. Przykrywam i wkładam do lodówki na 7 dni. Przełożyłam do naczynia szklanego. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało.
Po tym czasie mięso wyjmuję, osuszam. Szynkę nacieram majerankiem i papryką. Sznuruję ją białym sznurkiem na około i w poprzek.
Przekładam do rękawa do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego w brytfannie bez przykrycia, temperatura 180 stopni na 1,5 godziny.
Piętnaście minut przed końcem nacinam rękaw, żeby szynka się przyrumieniła. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiam do ostygnięcia.