Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
ciecierzyca
250 g -
woda
1 l -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
sok z cytryny
1/3 szt. -
oliwa
50 ml -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 szczypta -
czosnek
1 ząbek
Dekoracja:
-
oliwa
-
ciecierzyca ugotowana
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
świeża kolendra
Przepis i sposób przygotowania Hummus
Suchą ciecierzycę zalej litrem letniej wody i odstaw na 24 godziny.
Kiedy ciecierzyca już napęcznieje dopraw solą morską i gotuj ją w tej samej wodzie na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Następnie odcedź i poczekaj aż ostygnie.
Do blendera włóż ugotowaną ciecierzycę, zmieloną w moździerzu kolendrę, łyżeczkę kminu rzymskiego.
Całość dopraw ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą morską, kolorowym pieprzem i zalej oliwą z oliwek.
Następnie zmiel na gładką masę.
Tak przygotowany hummus polej oliwą z oliwek, dodaj kilka ziaren ugotowanej ciecierzycy, posyp też czerwona papryką i na samą górę połóż kilka listków świeżej kolendry.
Znakomitym dodatkiem do tego dania jest ciepły chleb i świeże warzywa np. seler naciowy lub pokrojona w słupki marchewka. Smacznego!
Przepis, poradę i video przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!
Do przygotowania hummusu możemy też wykorzystać ciecierzycę z puszki.![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się