Hummus

Hummus

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Jak zrobić Hummus? Bardzo prosto! Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak krok po kroku przyrządzić tą wegetariańską pastę! Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, warzyw i dań.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciecierzyca

    250 g
  • woda

    1 l
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1/3 szt.
  • oliwa

    50 ml
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 szczypta
  • czosnek

    1 ząbek

Dekoracja:

  • oliwa

  • ciecierzyca ugotowana

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Hummus

Suchą ciecierzycę zalej litrem letniej wody i odstaw na 24 godziny.

Kiedy ciecierzyca już napęcznieje dopraw solą morską i gotuj ją w tej samej wodzie na wolnym ogniu przez około 45 minut.

Następnie odcedź i poczekaj aż ostygnie.

Do blendera włóż ugotowaną ciecierzycę, zmieloną w moździerzu kolendrę, łyżeczkę kminu rzymskiego.

Całość dopraw ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą morską, kolorowym pieprzem i zalej oliwą z oliwek.

Następnie zmiel na gładką masę.

Tak przygotowany hummus polej oliwą z oliwek, dodaj kilka ziaren ugotowanej ciecierzycy, posyp też czerwona papryką i na samą górę połóż kilka listków świeżej kolendry.

Znakomitym dodatkiem do tego dania jest ciepły chleb i świeże warzywa np. seler naciowy lub pokrojona w słupki marchewka. Smacznego!

Przepis, poradę i video przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!

Doradca Smaku
Do przygotowania hummusu możemy też wykorzystać ciecierzycę z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 14.04.2017 23:12
Bardzo dobry hummus
mysza75 14.04.2017 16:28
samo zdrowie
jagoda5913 14.04.2017 11:16
muszę wypróbować
bertpvd 14.04.2017 10:26
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat