Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • cukier kryształ

    1/2 szkl.
  • sól morska

    1/2 szkl.
  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • majeranek otarty

    2-3 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    mała łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżka
  • pieprz ziołowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Schab umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i ścięgien.
Krok 2 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Mięso obtoczyć w cukrze (ze wszystkich stron), nakryć i odstawić do lodówki na 20-24 godziny. Odlewać (co kilka godzin) powstający płyn.
Krok 3 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Schab dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i obtoczyć w soli.
Nakryć i odstawić do lodówki na 12-15 godzin (jeśli kawałek jest wąski) lub na 24 godziny przy krótkim i szerokim kawałku.
Krok 4 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
W międzyczasie połączyć wybrane przyprawy - w tym wypadku majeranek, pieprz, paprykę, czosnek granulowany.
Krok 5 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Mięso opłukać z solanki, osuszyć na papierowych ręcznikach i dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw.
Krok 6 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Zapakować schab do czystej pończochy, zasznurować ciasno, aby zachował kształt i powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 10-14 dni.
Habibi
Schab w trakcie suszenia stracił ok. 30% swojej wyjściowej wagi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

12.09.2016 21:45
Pyszna domowa wędlinka, mniam :)

MAR3STA

12.09.2016 20:53
Pyszne mięsko

sezamek

12.09.2016 16:15
Ale smaczne, mogę wpaść ? :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat