Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Schab suszony dojrzewający w przyprawach to sposób na "odchudzenie" wędliny o aż 30% i nadanie jej nowego, wspaniałego smaku i aromatu. Przekonaj się sam! 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1,5 kg
  • cukier kryształ

    1/2 szkl.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 szkl.
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    2-3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    mała łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Schab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na wyśmienitą, domową wędlinę, która na długo pozostanie w pamięci, każdego kto jej skosztował. 

 

Przygotowanie jej jest dość czasochłonne, zajmuje około 14-16 dni. Można podzielić je na kilka etapów: obtoczenie schabu w cukrze, w soli, a na koniec w przyprawach. Do tego dochodzi leżakowanie wędliny w lodówce oraz w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Warto jednak cierpliwie czekać na efekty końcowe.

 

Suszony schab dojrzewający w przyprawach straci około 30% pierwotnej objętości i będzie smakować wybornie! 

Kroki postępowania

Krok 1 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Schab umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i ścięgien.
Krok 2 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Mięso obtoczyć w cukrze (ze wszystkich stron), nakryć i odstawić do lodówki na 20-24 godziny. Odlewać (co kilka godzin) powstający płyn.
Krok 3 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto

Schab dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i obtoczyć w soli.

Nakryć i odstawić do lodówki na 12-15 godzin (jeśli kawałek jest wąski) lub na 24 godziny przy krótkim i szerokim kawałku.

Krok 4 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
W międzyczasie połączyć wybrane przyprawy - w tym wypadku majeranek, pieprz, paprykę, czosnek granulowany.
Krok 5 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Mięso opłukać z solanki, osuszyć na papierowych ręcznikach i dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw.
Krok 6 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
Zapakować schab do czystej pończochy, zasznurować ciasno, aby zachował kształt i powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 10-14 dni.

Bardzo podobny, choć nieco szybszy sposób przygotowania znajdziesz w tym przepisie na dojrzewający schab z pończochy

Habibi
Schab w trakcie suszenia stracił ok. 30% swojej wyjściowej wagi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Roza 13.12.2022 12:24
Robiłam nie raz. Teraz zrobię ponownie. Przepis jest jasny i dobry. Ponieważ nie lubię pieprzu ziołowego to nieco zmieniam zestaw przypraw. Mięso wychodzi wspaniałe.
Beatris 12.09.2016 21:45
Pyszna domowa wędlinka, mniam :)
MAR3STA 12.09.2016 20:53
Pyszne mięsko
sezamek 12.09.2016 16:15
Ale smaczne, mogę wpaść ? :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat