Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab bez kości
1,5 kg -
cukier kryształ
1/2 szkl. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 szkl. -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka -
Majeranek suszony Prymat
2-3 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
mała łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Schab suszony dojrzewający w przyprawach
Schab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na wyśmienitą, domową wędlinę, która na długo pozostanie w pamięci, każdego kto jej skosztował.
Przygotowanie jej jest dość czasochłonne, zajmuje około 14-16 dni. Można podzielić je na kilka etapów: obtoczenie schabu w cukrze, w soli, a na koniec w przyprawach. Do tego dochodzi leżakowanie wędliny w lodówce oraz w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Warto jednak cierpliwie czekać na efekty końcowe.
Suszony schab dojrzewający w przyprawach straci około 30% pierwotnej objętości i będzie smakować wybornie!
Kroki postępowania



Schab dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i obtoczyć w soli.
Nakryć i odstawić do lodówki na 12-15 godzin (jeśli kawałek jest wąski) lub na 24 godziny przy krótkim i szerokim kawałku.



Bardzo podobny, choć nieco szybszy sposób przygotowania znajdziesz w tym przepisie na dojrzewający schab z pończochy.
Schab w trakcie suszenia stracił ok. 30% swojej wyjściowej wagi.![]()
Komentarze (4)